2018. január 30

Bizalmat szavazott a parlament hétfőn a Viorica Dăncilă vezette új PSD-ALDE kormánynak

A kabinetnek – a beiktatáshoz szükséges 233 helyett – 282 törvényhozó szavazott bizalmat, köztük az RMDSZ honatyái is. Kelemen Hunor szövetségi elnök parlamenti beszédében elmondta: adnak még egy esélyt a kormánykoalíciónak, nemcsak azért, mert a választási győzelem után a PSD-ALDE felelőssége a kormányzás, hanem azért is, mert a koalíciónak a „nehéz időkben is” eltökélt szándéka volt őszinte párbeszédet folytatni a magyar érdekképviselettel.

Klaus Johannis államfő jelenlétében letették hétfő este a hivatali esküt a Viorica Dăncilă vezette új kabinet tagjai. A Cotroceni-palotában tartott ceremónián részt vett Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök, Liviu Dragnea képviselőházi elnök, az alkotmánybíróság elnöke, Valer Dorneanu és Laurenţiu Ştefan elnöki tanácsadó. „Alig egy évvel a parlamenti választások után beiktattuk a harmadik PSD-ALDE-kormányt, miután az első kettő elbukott. A választók bizonyosan nem erre a teljesítményre számítottak. Remélem, hogy a parlamenti többség által javasolt harmadik kormány hivatalba iktatásával véget ér ez a kormányzati szökdösés is, amely tavaly jelentősen rontotta a társadalmi légkört” – fogalmazott az államfő. Kijelentette: a 2016-os választások óta nincs koherens közpolitika, és semmi sem szavatolja azt, hogy a kormányzás alapját az állampolgárokkal szembeni gondoskodás képezi. (Radio România Actualităţi)

Nem kell beadni a 600-as formanyomtatványt

Ezt Eugen Teodorovici pénzügyminiszter jelentette ki ma, újságírók előtt. A miniszter szerint a kormány holnap el fogja fogadni azt a sürgősségi kormányrendeletet, amellyel el fogják halasztani a formanyomtatvány benyújtásának határidejét márciusig. Addig pedig meg fogják találni azt a megoldást, amellyel nem kell többé benyújtani a dokumentumot.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen megoldást találhat a pénzügyminisztérium a formanyomtatvány helyettesítésére, Teodorovic azt mondta, hogy „mától a legegyszerűbb megoldásokat választjuk, mert így normális”.

A 600-as formanyomtatványt azoknak a magánszemélyeknek kellett volna benyújtani – a még mindig érvényben lévő jogszabály értelmében január 31-éig – akik 2017-ben 22 800 lejhez vagy annál nagyobb összeghez jutottak a fizetésükön kívül. (Radio România Actualităţi)

Rendezvények a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja alkalmából

Zilahon több megemlékezésre is sor kerül az esemény alkalmából. Délben a Polgármesteri Hivatalban kerekasztal beszélgetésen emlékeznek az áldozatokra. Délután ugyanott filmvetítésre, megemlékező beszédekre és imára kerül sor. A megemlékezésekre hivatalos az Egyesült Államok nagykövete, Magyarország nagykövete, az igazságügy-miniszter, a Romániai Zsidó Közösségek Föderációjának elnöke, a művelődési élet jeles személyiségei és történészek. A zilahi rendezvénynek ez a harmadik kiadása, tájékoztatta a közszolgálati rádiót Adrian Lungu tudósító. (Radio România Actualităţi)

A regionális fejlesztési politikákért felelős európai biztos, Corina Creţu ma találkozik Viorica Dăncilă miniszterelnökkel

A megbeszélések tárgyát az európai alapok lehívása képezi, különös tekintettel e folyamat felgyorsítására. Az európai tisztségviselő tegnap elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy késik bizonyos projektek befejezése és Romániában lassú az európai alapok lehívásával kapcsolatos ügyintézés. Corina creáu interjút adott a közszolgálati rádió riporterének, Carmen Gavrilănak, amelyben sürgette az európai alapok lehívásával kapcsolatos eljárások leegyszerűsítését. (Rrador Hírügynökség)

86 éves korában elhunyt Dinu Săraru

Dinu Săraru 1932 január 30-án született Slătioarán. Bukarestben érettségizett, majd a Közszolgálati Rádió riportere később szerkesztője lett. Dolgozott az írott sajtóban is, a Secolul XX nevű kiadvány kulturális rovatvezetőjeként, majd a Román Televízió kulturális műsorainak főszerkesztője lett, de dolgozott a fővárosi Kisszínház (Teatrul Mic) és Zsebszínház (Teatrul Foarte Mic) igazgatójaként is. Regényei, a Nişte ţărani (Valami parasztok) (1974), Clipa )Pillanat) és a (1976) Dragostea şi revoluţia (Szerelem és forradalom) (1981) hamar nagy népszerűségre tettek szert. Dinu Săraru temetéséről később intézkednek. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador