2024. április 19/

 Marcel Ciolacu miniszterelnök közel-keleti látogatása Abu-Dzabiban befejeződik

Marcel Ciolacu miniszterelnök közel-keleti látogatása pénteken ér véget Abu-Dzabiban, ahol a Dubai Port World képviselőivel találkozik, majd ezt követően a kormánydelegáció az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb imahelyére, a Zayed-sejk mecsethez látogat. A négy napos vizit során a katari és az emirátusi hívatalosságokkal folytatott megbeszélések a légi infrastruktúrába, az energiába, a digitalizálásba és a mezőgazdaságba történő befektetések vonzására összpontosultak. Ugyanakkor nagy hangsúlyt kapott Kelet-Európa és Közel-Kelet biztonságának szavatolása is. A román kormányfő kijelentette, hogy Románia továbbra is elkötelezett az Európai Unióval, az Egyesült Államokkal és a regionális partnerekkel szemben a közel-keleti helyzet enyhítésére irányuló erőfeszítésekhez való hozzájárulását illetően. Ezzel összefüggésben, Marcel Ciolacu nagyra értékelte az Arab Emírségek kiegyensúlyozott álláspontját, valamint a konfliktusban érintett két félhez, Iránhoz és Izraelhez intézett,  önmérsékletre szólíró felhívását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.19)

A kábítószer-fogyasztás kockázatai témával szervezett kampányt a román közszolgálati rádió hazánkban és Moldovai Köztársaságban

A kábítószer-dogyasztás kockázatai és következményei a témája annak a kampánynak, amelyet a román közszolgálati rádió szervezett hazánkban és Moldovai Köztársaságban. A fiatalok azt mondják, hogy az ilyen akciók nagyon hasznosak számukra, és a körülöttük lévők támogatása nélkülözhetetlen. Az eseményen részvevő egyik fiatal drogfogyasztó másfél éve van elvonókurán és bevallása szerint több éve szenvedélybeteg volt, amit családja támogatásával sikerült legyőznie egy rehabilitációs központban. Úgy véli, hogy ilyen típusú rendezvényeket kell szervezni a tanulóknak is, már 10 éves kortól.” Körülbelül négy-öt éve, 2019-től kezdtem el drog- és alkoholos életemet. Nehézségeim voltak a való világgal, és megpróbáltam /…/ valahogyan tiltott szerekkel megváltoztani azt. Egy családtag segítségével eljutottam egy rehabilitációs központba. Minden drogfüggőnek vagy alkoholistának tudnia kell, hogy talál támogatást és nem kell többé a kábitószer áldozatává válnia”, nyilatkozta a fiatal lány a Radio Chișinău riporterének. Hivatalos adatok szerint az elmúlt öt évben mintegy 500 új kábítószer-használati esetet regisztráltak Moldovai Köztársaságban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.19)

Klaus Iohannis államfő hívatalos látogatást tesz Dél-Koreában

Klaus Iohannis államfő a jövő héten, hétfőtől szerdáig, hivatalos látogatást tesz Dél-Koreában, hívatali kollégája, Yoon Suk Yeol meghívására. Ez alkalommal a legmagasabb szinten elfogadják a Románia és a Koreai Köztársaság közötti stratégiai partnerség megerősítéséről szóló közös nyilatkozatot, amely kijelöli a két fél együttműködési irányvonalait a következő 10 évre. A látogatás lehetőséget ad a két állam közötti politikai-diplomáciai kapcsolatok elmélyítésére, valamint a növekvő tendenciát mutató kétoldalú kereskedelmi cserék elemzésére is. Ugyanakkor terítékre kerül a kereskedelem és a beruházások élénkítése a zöld- és nukleáris energia, az új technológiák, az informatika, az infrastruktúra, az egészségügy és oktatás területén, tájékoztatott az Elnöki Hívatal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.19)

Bukarestben, a Grand Arena bevásárlóközpontban működik az első, tinédzserek drogellenes tanácsadó és információs központja

A tinédzserek első, drogellenes tanácsadó és információs központja a bukaresti Grand Arena bevásárlóközpontban működik. A szolgáltatások ingyenesek, amelyeket a fővároson kívüli fiatalok is igénybe vehetik. A drogfüggők pszichológusoktól, szociális munkásoktól és pszichiáterektől kapnak segítséget. „A tizenévesek körében országosan a leginkább fogyasztott kábitószerek között szerepel a kannabisz, az új pszichoaktív szerek, a kokain és más drogok. A legtöbb kárt, testileg és lelkileg is, az új pszichoaktív anyagok, a laboratóriumban előállított szintetikus drogok okozzák”, nyilatkozta Ramona Dabija, az Országos Drogellenes Ügynökség vezetője. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.19)

Az ország katonai egységei rendezvénysorozatot szerveznek a Román Szárazföldi Erők Napja alkalmából

A Román Szárazföldi Erők Napja alkalmából az ország katonai egységei nyilvános rendezvénysorozatot szerveznek szombattól keddig. Igy, a román szárazföldi erők hőseinek emlékére állított emlékműveknél,  a helyi hatóságokkal együttműködve, számos kulturális-oktatási programot, sportversenyt és a katonai élethez kapcsolódó eseményt, valamint könyvkiállítást, katonazenei koncertet, dokumentumfilm-vetítést, speciális katonai ünnepségeket szerveznek. Bukarestben több parkban és bevásárlóközpontban is sor kerül jubileumi rendezvényekre szombaton 11 órai kezdettel. A román szárazföldi erőket 165 évvel, április 23-án hozták létre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.19)

Rozália Gănciulescu