2015. május 7

Klaus Iohannis államfő Gdanskban részt vesz a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényeken

Klaus Iohannis államfő csütörtökön Gdanskban részt vesz, Bronislaw Komorowski lengyel elnök meghivására, a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényeken. A gdanski ünnepségen román a államfő és több politikai vezető mellett, jelen lesz Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is, valamint más uniós állam- és kormányfők. Az ünnepi esemény a figyelem középpontjába helyezi az európai projekt fontosságát a második világháború befejezése óta eltelt időszakban, a demokráciát és az értékközösséget, amelyet ma az Európai Unió képvisel, mint az európai kontinens békéjének szavatolója, 1945 után. Az ünnepi eseményeket Gdanskban tartják, abban a városban, melynek sajátos szimbólikus értéke van, hiszen 1939 szeptember 1-én itt robbant ki a második világháború és ugyancsak itt született meg a Szolidaritás Szakszervezet, amely Lengyelországban döntő szerepet játszott a kommunista rendszer végetvetésében, és ugyanakkor a vasfüggöny megszűnésének kezdetét is jelentette a közép-kelet-európai államokban. Az ünnepi programok között szerepel a gdanski Európai Szolidaritás Központ megtekintése, akadémiai (történészek részvételével) és magas szintű politikai kerekasztal beszélgetések, tájékoztatott az Elnöki Hivatal közleménye. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.07)

Klaus Iohannis államfő üzenete a Védelmi és Protokoll Szolgálat megalakulásának 25. évfordulója alkalmából

Klaus Iohannis államfő csütörtökön köszöntötte a Védelmi és Protokoll Szolgálatot (SPP), amely megalakulásának 25. évfordulóját ünnepli. Az államfő méltatta az intézmény hatékonyságát és az alkalmazottak szakmai felkészültségét, hiszen e szolgálatot bizták meg az Egyesült Nemzetek biztonsági személyzetének felkészitésével, ami „nagy megtiszteltetés Románia számára”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.07)

Benyújtották a szenátusba a személyes adatok védelmére vonatkozó törvénymódositó javaslatokat

A szenátus internetes oldala szerint, július első feléig a személyes adatok védelmére vonatkozó törvénymódositó javaslatokat közvitára bocsátották. A dokumentum előirányozza, egyebek mellett, hogy az adatkezelőnek legtöbb három év után törölnie kell az adattárolóban megörzött személyes adatokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.07)

Márciusban mintegy 1.830 lej volt a nettó átlagkereset

A havi nettó átlagkereset másciusban mintegy 1.830 lej volt, közölte csütörökön az Országos Statisztikai Hivatal. Az emlitett hónapban a havi átlagbér több mimt 7%-al volt nagybb az elmúlt esztendő azonos időszakához képest. A februári átlagfizetés 100 lejjel volt magasabb a márciusi átlagbérhez viszonyitva. A fizetésnövekedésnek az a magyarázata, hogy alkalmazottak negyedévi dijakat és húsvéti prémiumokat kaptak. Márciusban a legnagyobb fizetésük, nettó 5.800 lej, a dohányipar alkalmazottjainak volt, mig a vendéglátó-iparban dolgozók fizetése 1.000 lej volt, derült ki a statisztikai adatokból. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.07)