2018. május 7

Figyelmeztető sztrájkot tartottak az ország valamennyi korházában

Több ezer egészségügyi szakszervezeti tag vett részt hétfőn az ország valamennyi korházában tartott figyelmeztető sztrájkon, elégedetlenségének adva hangot a fizetések miatt. Bukarestben, az egészségügyi szakszervezetek képviselői Sorina Pintea tárcavezetővel a kollektiv munkaszerződésről tárgyaltak, amely a tiltakozók további követelését képezi.Mircea Ciocan, a SANITAS szakszervezeti szövetség alelnöke a találkozó végén kijelentette, hogy a tárgyalások feloldása nem teremti meg a körülményeket a szakszervezeti akciók felfüggesztésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.07)

Az ellenzék egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújtott be Sorina Pintea egészségügyi miniszter ellen

Az ellenzék egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújtott be hétfőn, a képviselőházban Sorina Pintea egészségügyi miniszter ellen. Az inditványt két napon belül bocsátják szavazás alá.”A román páciensek egyre gyengébb orvosi ellátásban részesülnek, mig a kormány elodázza az egészségügyi rendszer javitására hivatott projektek gyakorlatba ültetését”, állitják az inditvány aláirói.A liberálisok szerint Sorina Pintea a főfelelős a rendszerben kialakult káoszért és a béregyenlőtlenségekért. Az Antoneta Ioniţă liberális képviselő által benyújott egyszerű bizalmatlansági inditvány ugyanakkor elmarasztalja az országos egészségügyi programok gyenge finanszirozását és egyes gyógyszerek hiányát. Sorina Pintea válaszreakciójában egyebek mellett kihangsúlyozta, hogy a kormányt az orvosok itthontartása foglalkoztatja, illetve a körülmények megteremtése a külföldön dolgozó román orvosok hazahivására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.07)

Az EU engedélyezte az ArcelorMittal csoportnak a legnagyobb európai acélöntőde, az Ilva megvásárlását

Az Európai Bizottság engedélyezte a ArcelorMittal csoportnak a legnagyobb európai acélöntőde, az Ilva megvásárlását, egy bővitett részvénycsomag eldásának feltétele mellett, abbóli meggondolásból, hogy az adás-vételi szerződés megkötése után e csoport ne töltsön be domináns poziciót a piacon. Az ArcelorMittal által eladásra bocsátott egységek között szerepelnek az olasz, macedón, ceh, luxemburgi és a belga gyártási vonalak, valamint a galaci kombinát. Az ArcelorMittal csoport világviszonylatban a legnagyobb vaskohászati társaság, több mint 60 országban van jelen, s ezek közül 19 országban saját gyártási egységgel rendelkezik.Romániában Galacon, Jászvásáron és Vajdahunyadon működtet gyártási egységeket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.07)

A jövőben Románianak nem kell földgázat importálnia az Orosz Föderációból

Románianak nem kell földgázat importálnia az Orosz Föderációból, miután a Fekete-tengerben megkezdi a szénhidrogén kitermelését. Ezáltal Románia az első helyre kerülhet azon a toplistán, amelyen a legkevésbé energiafüggő országok szerepelnek, nyilatkozta Răzvan Nicolescu volt energiaügyi miniszter, aki jelenleg a Deloitte tanácsadói cég energiaügyi szakértője.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.07)

Rozalia Ganciulescu