2015. október 9

Klaus Iohannis államfő kihirdette a Big Brother törvényt
Klaus Iohannis államfő kihirdette a személyi adatok rögzitését és a magánélet védelmét előirányzó törvényt az elektrónikus kommunikáció terén. A jogszbály értelmében a távközlési vállalatoknak legkésőbb 3 éven belül törölniük kell ügyfeleik kommunikációjának technikai adatait. A törvény ugyanakkor előirányozza, hogy a személyes adatok esetében birói felhatalmazás szükséges ahhoz, hogy a hivatalos szervek – biróságok, nyomozó hatóságok – adatokat igényelhessenek a telefon- és internetszolgáltatóktól. A Klaus Iohannis kezdeményezésére vita alá bocsátott törvényt a politikai pártok vezetői helyeselték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.09)
Graţiela Gavrilescu: A román állam bepereli a Volkswagen céget
Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter a román közszolgálati rádiónak adott interjúban egyebek mellett elmondta, hogy a román állam bepereli a Volkswagen céget a mintegy 30 millió euró értékű kár megtéritéséért. Mint hozzáfűzte, a kár kiszámitásakor figyelmbe vették azt, hogy a gépjármű tulajdonosok az Euro 5-ös motorral elátott autokért fizettek dijat, holott a valóságban a gépkocsik Euro 4-es osztályúak voltak. Az ebből adodó pénzkülönbséget a román állam a gyártócégtől rekuperálja, fűzte hozzá a tárcavezető. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.09)
Traian Băsescu beiratkozott a Népi Mozgalom Pártba
Románia volt elnöke, Traian Băsescu közölte, hogy beiratkozott a Népi Mozgalom Pártba (PMP). A volt államfő pénteki sajtóértekezletén kijelentette, hogy mamdátuma befejezése óta egész sor lejáratási kampány indult ellene és azért iratkozott be az PMP-be, hogy reagálni tudjon e hadjáratra. „Az élet arra kötelezett, hogy visszatérjek a politikába, s a legfontosabb ok, amely e lépésre késztetett, az a második államfői megbizásom lejárta után ellenem inditott <veszett> kampány volt”, magyarázta Traian Băsescu. „Tiz éves államfői mandátumom alatt kifejtett munkámat egyes média-trösztök, illetve a megbizásom alatt konszolidált egyes állami intézmények valósággal lejáratták. Ilyen körülmények között ahhoz, hogy megvédjem magam, nincs más megoldásom, mint hogy visszatérjek a politikai életbe”, fűzte hozzá a volt államfő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.09)
Románia a Fekete-tengeri régió biztonságának erősitését kérte a NATO-partnerektől
A NATO-partnerek csütörtöki, brüsszeli összejövetelén Románia a Fekete-tengeri térség biztonságának konszolidálását kérte, az Észak Atlanti-Szövetség tagállamainak együttműködése révén. Mircea Duşa román védelmi miniszter szerint a Fekete-tenger térségében biztositani kell a NATO tengeri erőinek jelenlétét. A brüsszeli összejövetel további témája az afganisztáni és a sziriai biztonság és stabilitás megteremtése volt. „A NATO kész megvédeni valamennyi szövetségesét, beleértve Törökországot is. Az Észak-Atlanti Szövetség kész csapatokat küldeni Törökországba amennyiben a helyzet megköveteli”, mondotta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10-09)
A jövő héten Bukarestbe érkezik az IMF technikai missziója
A Nemzetközi Valutalap (IMF) Romániáért és Bulgáriáért felelős képviselője irodájának közlése szerint az IMF-küldöttség október 13 és 20 között látogat Romániába. Az Andrea Schaetchter vezette küldöttség a román hivatalosságokkal elemzi Románia jövő évi költségvetését és megvitatja az IMF-el megkötendő esetleges újabb megállapodást, közölték a román pénzügyi források.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.09)