2024. január 11.

A mai kormányülés napirendjéről

A végrehajtó hatalom mai napirendjén két memorandum szerepel, amelyekkel a kormány megpróbálja felszabadítani az egészségügyben jelenleg zárolt állásokat. Az orvosokat minden olyan kórházban alkalmazhatnák, de ami a kisegítő személyzetet illeti, a költségvetési hatások miatt nem minden állást lehetne megpályáztatni. Szintén a mai kormányülésen várhatóan meghosszabbítják négyszázötven iskola tanulói számára a melegétel-programot. A közszolgálati rádió szerkesztője, Andrei Şerban a ma reggeli hírműsorban így számolt be a mai tanácskozás várható fejleményeiről.
Múlt héten, az idei év első kormányülésén Marcel Ciolacu miniszterelnök felkérte az egészségügyi és a helyi fejlesztési minisztériumokat, hogy mutassák be az egészségügyi ágazatban megüresedett állások helyzetét, amelyekre versenyvizsgákat lehet kiírni. A miniszterelnök szerint így kell megoldani a szakvizsgával rendelkező rezidens orvosok helyzetét is, akiknek megfelelő állásokat kell találniuk. Ezért a mai ülés napirendjén két memorandum szerepel az Egészségügyi Minisztérium alá tartozó egységeknél, valamint a helyi közintézmények egészségügyi és szociális ágazatában megüresedett vagy ideiglenesen betöltetlen állások betöltésére irányuló versenyvizsgák megszervezéséről. Politikai források szerint mintegy 5000 betöltetlen állásról van szó.
Az ülés napirendjén szereplő további törvénytervezetek között szerepel az A3-as autópálya finanszírozási szerződésének jóváhagyásáról szóló törvénytervezet, amelyet Románia tavaly novemberben írt alá az Európai Beruházási Bankkal, valamint a Románia kormánya és az Egyesült Arab Emírségek kormánya között a katonai együttműködésről szóló, 2022. június 22-én Abu Dhabiban aláírt megállapodás ratifikálásáról szóló törvénytervezet. Szintén a mai ülésen fogadják el a miniszterelnöki kancellária hatásköréről, szervezetéről és működéséről szóló kormányhatározatot. Egy másik napirenden szereplő tervezet az idei „Egészséges étkezés” program meghosszabbításáról szól, amely négyszázötven iskola tanulói számára biztosít napi ingyenes meleg ételt vagy élelmiszercsomagot személyenként (napi legfeljebb 15 lej értékben, áfával együtt). (Radio România Actualităţi)

Útlezárással tiltakoznak a teherfuvarozók

Miközben az ágazati szakszervezetek a kormánnyal tárgyalnak, a szállítmányozók spontán tiltakoznak a fővárosi körgyűrűn. A Pantelimonnál, az Bukarest – Konstanca autópálya bejáratánál és a DN2 jelzésű úton szinte leállt a forgalom. (Radio România Actualităţi)

Fellépnének a hang- és képhamisítások ellen

A szenátus által elfogadott és a képviselőház napirendjére kedvező szakbizottsági jelentéssel elfogadott törvényjavaslat szerint a megfelelő jelölés nélküli video-, hang- vagy súlyosan hamisított képanyag (deepfake) készítése és terjesztése szabadságvesztéssel büntetendő.
A parlamenti viták során hangsúlyozták a technológia felelős használatának fontosságát, különösen azért, mert idén négy választási forduló lesz: európai parlamenti, helyi, parlamenti és elnökválasztás. A részletekről Iulia Gherman, a közszolgálati rádió tudósítója a következőket mondta:
A törvényjavaslat szerint súlyosan félrevezető megjelenítésnek (deepfake-nek) minősül minden olyan hamisított tartalom kép, videó- vagy hangklip formájában, amely oly módon készült, hogy azt a látszatot kelti, hogy egy személy olyasmit mondott vagy tett, ami nem igaz, vagy amihez nem adta beleegyezését.
Az ilyen videók és képek interneten és a médiában történő terjesztése tilos, kivéve, ha azokat a megjelenítési terület legalább 10%-án és a sugárzás időtartamára megjelenített figyelmeztetés vagy hangüzenet kíséri, amely közli, hogy az anyag képzeletbeli képeket tartalmaz. E rendelkezések be nem tartása hat hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A dokumentum kezdeményezői szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a deepfake jelenség sokkal veszélyesebb és sokkal nagyobb hatású, mint az álhírek. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin