Eduardo Mendoza, un scriitor strălucit

Context

La 11 ianuarie 1943 se năștea la Barcelona cel care avea să devină scriitorul spaniol Eduardo Mendoza Garriga. În anul 2016, i-a fost acordat Premiul Cervantes, cel mai important premiu literar al țărilor vorbitoare de limbă spaniolă.

Viața și opera

Născut la Barcelona la 11 ianuarie 1943, Eduardo Mendoza este fiul unui procuror, Eduardo Mendoza Arias-Carvajal, și al unei casnice, Cristina Garriga Alemany. Mama sa era sora istoricului Ramón Garriga Alemany.  După ce a studiat la diferite școli cu profil religios,  Eduardo Mendoza a absolvit Dreptul la Universitatea Autonomă din Barcelona în 1965 și apoi a călătorit prin Europa. Obține, la acel moment, o bursă pentru a studia sociologia la Londra, urmată de activitatea sa de consultant pentru o perioadă, în Spania. În 1973 i-a apărut ocazia de a practica ca traducător ONU în Statele Unite. După întoarcerea în Spania în 1983, Mendoza a continuat să lucreze ca traducător atât în Barcelona natală, cât și în alte orașe precum Viena sau Geneva. Activitatea de producător a îmbinat-o dintotdeauna cu publicarea operelor sale.

În 1995 a început să predea la Universitatea Pompeu Fabra, din Barcelona, continuând, în scrierea sa, și experimentarea altor genuri precum nuvela, eseul sau chiar teatrul. Toate acestea transmit o ironie și un sarcasm care macerează o bibliografie inconfundabilă și un stil aparte. În anul 1975  apare primul său roman ”La verdad sobre el caso Savolta” (Adevărul despre cazul Savolta). Cel mai mare succes al său este romanul ”La ciudad de los prodigios din 1986” ( Orașul minunilor), povestea unui tânăr în Barcelona, în primul sfert al secolului al XX-lea. Lui, îi este atribuită reînnoirea postmodernă a romanelor istorice spaniole.

Opera:

  • El misterio de la cripta embrujada, roman
  • La verdad sobre el caso Savolta, roman
  • La ciudad de los prodigios, roman
  • La isla inaudita, roman
  • El año del diluvio, roman, ecranizat El año del diluvio (2004)
  • Una comedia ligera, roman, 1998
  • La aventura del tocador de señoras, roman, 2002
  • Mauricio o las elecciones primarias, roman, 2007
  • Riña de gatos. Madrid 1936, roman, 2012
  • El enredo de la bolsa y la vida, roman

În limba română au fost traduse: ” Peripețiile coafezului”, roman, Humanitas, 2006, ” Nici o veste de la Gurb”, roman, Humanitas, 2008, ”Mauricio sau alegerile locale”, roman, Humanitas Fiction, 2008.

Premii:

1995: Premio Creu de Sant Jordi

2010: Premio Planeta pentru Riña de gatos. Madrid 1936

2013: Prix du livre européen (Categoria roman) pentru Bataille de chats

2015: Premiul Franz-Kafka

2016: Premiul Cervantes

Autor: Alexandru Balaci

*

Bibliografie

Calendar Rador

https://www.britannica.com/art/Cervantes-Prize

https://www.actualidadliteratura.com/ro/Eduardo-Mendoza-Biografie-%C8%99i-cele-mai-bune-c%C4%83r%C8%9Bi/

RADOR – 11 ianuarie