2018. január 16

Klaus Iohannis államfő a védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő miniszterelnöknek

Klaus Iohannis államfő elfogadta Mihai Tudose szociáldemokrata miniszterelnök lemondását, helyére pedig Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő miniszterelnöknek. A 2016-os parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) hétfőn megvonta a bizalmat Mihai Tudosetól, azt követően, hogy több kérdésben szembefordult Liviu Dragnea pártelnökkel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.16)

Mihai Fifor ügyvivő miniszterelnök vezeti a szerdai kormányülést

Mihai Fifor ügyvivő miniszterelnök vezeti a szerdai kormányülést. A parlamenti pártok ugyancsak szerdán kezdik a tanácskozásokat Klaus Iohannis államfővel az új miniszterelnök-jelölt megnevezéséről. Elsőként a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és a Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselői tanácskoznak az államfővel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.16)

A liberálisok a Cotroceni megbeszéléseken előrehozott választásokat javasolnak

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szerdai Cotroceni megbeszéléseken az előrehozott választások megszervezését javasolja, amennyiben ezt az Alkotmány lehetővé teszi. A PNL felkészült az ország kormányzására, nyilatkozta Ludovic Orban pártelnök.”Célunk az, hogy a PSD ne kormányozzon. Úgy döntöttünk, hogy nem veszünk részt egyetlen olyan kormánystruktúrában sem, amelyben jelen van a PSD. Szerintünk a román nemzet sorsát a románoknak kell meghatároznia, miután nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy a PSD nem képes kormányozni”, mondotta Ludovic Orban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.16)

Az államfő aláirta a pártoknak évente kiutalandó ősszeget előirányzó törvény kihirdetésére vonatkozó rendeletet

Klaus Iohannis államfő kedden aláirta azt a rendeletet, melynek alapján kihirdeti a politikai pártoknak évente folyósitandó ősszeget előirányzó jogszabályt. A törvény értelmében az állami költségvetésből, az összejövedelemmel arányosan, a pártoknak évente legkevesebb 0,01%-ot és legtöbb 0,4%-ot folyósitanak. A politikai pártok tevékenységének és a választási kampányok finanszirozását meghatározó törvény még előirja, hogy azon politikai pártok, amelyek a választási listákon befutó helyet biztositanak a nőknek, az állami költségvetésből kiutalt összeget a duplájára növelik, a női jelöltek által szerzett mandátumok számával arányosan.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.16)

Női miniszterelnöke lehet Romániának

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Viorica Dăncilăt, a PSD Nőszervezetének elnökét javasolja a kormányfői tisztség betöltésére. Az 54 éves Dăncilă több mint két évtizede tagja a Szociáldemokrata Pártnak, 2015 óta vezeti a szociáldemokraták nőszervezetét és 2009 óta tagja az EP-nek és jó kapcsolatokat ápol az Európai Bizottsággal, ilyképp jellemezte Viorica Dăncilăt a PSD elnöke, Liviu Dragnea. Viorica Dăncilă egyike volt azoknak a szociáldemokrata politikusoknak, akik Carmen Dan belügyminiszter védelmére keltek és nyíltan bírálták az őt lemondatni próbáló Mihai Tudose kormányfőt. Mint Liviu Dragnea hozzáfűzte, Viorica Dăncilăt a román kormány élére Niculae Bădălău, a PSD ügyvezető elnöke javasolta és e javaslatot szavazattöbbséggel fogadták el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.16)

A Népi Mozgalom Párt javaslatot tesz a kormányfő-jelöltre

A Népi Mozgalom Párt (PMP) a szerdai Cotroceni megbeszéléseken javaslatot tesz a kormányfő-jelöltre, közölte Eugen Tomac PMP-elnök. E politikai alakulat vezetője szerint Klaus Iohannis államfőnek nagyon oda kell figyelnie, kire bizza a kormány vezetését.”A Szociáldemokrata Párt az általa előidézett válság miatt elveszitette politikai jogát arra, hogy miniszterelnök-jelöltet javasoljon”, fűzte hozzá Eugen Tomac.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.16)/rganciu