2017. május 11

Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Romániába látogatott
Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke csütörtök délelőtt a bukaresti parlamenthez intézte szavait Románia EU-csatlakozásának 10 éves évfordulója akalmából. Jean Claude Junckert beszédében felidézte Románia által az uniós csatlakozás előtt megtett lépéseket, kihangsúlyozva, hogy számos európai nem ismeri Románia és a román nép erőfeszitéseit, amelyeket különböző területek és intézmények  megreformálásáért tett, mivel igazodnia kellett az európai szabványokhoz. Ami Románia schengeni térséghez való csatlakozását illeti, az Európai Bizottság elnöke  meggyőződésének adott hangot afelöl, hogy Románia „megérdemli ezt a helyet”, hiszen e csatlkozás megkövetelte valamennyi kötelességének eleget tett. Ugyanakkor közölte: óhaja az, hogy az Európai Bizottság elnöki mandátumának lejártáig szűnjön meg Románia igazságszolgáltatásának működését felügyelő úgynevezett együttműködési és ellenörzési mechanizmus (MCV), egyébb szigorú intézkedések és feltétel nélkül. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.11)
Megalakult a 2009-es elnökválasztást vizsgáló bizottság
A szenátorok és a képviselők csütörtöki együttes ülésükön 241 szavazattl és 86 ellenszavazat mellett egyetértettek  a 2009-es elnökválasztás megszervezését és lezajlását vizsgáló bizottság létrehozásával. A Szociáldemokrata Párt (PSD) által kezdeményezett javaslatot egy újabb jelentést követően  szavazták meg, mely szerint a bizottságnak egyes intézmények vagy személyek választási folyamatban való esetleges beavatkozását és a választási eredmények befolyásolását kell vizsgálnia. A bizottságot Mihai Fifor szociáldemokrata szenátor vezeti. A bizottság létrehozásáról szóló szavazást megelőző vitában a Nmezeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) honatyái bejelentették, hogy e testület létrehozása ellen szavaznak, mivel véleményük szerint az eljárás megszegi az államhatalmak szétválasztásának elvét. Válaszreakciójában Eugen Nicolicea szociáldemokrata képviselő kihangsúlyozta, hogy a jelnetés nem utal a birók vagy az ügyészek kivizsgálására és nem vizsgálják azokat a törvénysértéseket, amelyeket a főügyészség már vizsgál. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.11)
Június 11-én időközi helyhatósági választásokat szerveznek
Június 11-én országos viszonylatban időközi helyhatósági választásokat szerveznek. A kormány közlése szerint, a választásokat 49 településen szervezik meg, pontosabban 5 municipiumban, kilenc városban és 35 községben. Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) csütörtöki döntése szerint a választási kampány 2017 május 27-én kezdődik és június 10-én fejeződik be. A CNA egyben azt is megjegyzi, hogy a rádióadók kötelesek méltányosan, kiegyensúlyozottan és korrektül sugározni a választási kampány lezajlását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.11)
Svájc korlátozza a román és bolgár munkavállalók számát
A svájci kormány csütörtökön bejelentette, hogy egy évre korlátozza a Romániából és Bulgáriából érkező munkavállalók belépését Svájc területére, és intézkedésének alátámasztásáért az EU-val megkötött szerződések védzáradékára hivatkozott. A román hatóságok fenntartják a párbeszédet a svájci hatósásgokkal a román állampolgárok támogatására hivatott legjobb megoldás felkutatás érdekében. Külügyi közlemény szerint a berni román nagykövetség révén konzuli segitséget nyújtanak a Svájcban tartózkodó román állampolgároknak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.11)
A jövő héten indul a Roncsautó program
A jövő héten indul a Roncsautó program, melynek keretén belül bárki kicserélheti nyolc évnél idősebb autóját. A régi autókért a tulajdonosoknak – a kormány jóváhagyása szerint –  6.500 lejt folyósitanak, ezzel segitve az új autók megvásárlását. Akik új autót akarnak vásárolni máris feliratkozhatnak a finanszirozás elnyeréséért, közölte Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter, megjegyezve, hogy a 6.500 lejes értékjegy mellett az idén először 1.700 lejt is folyósitanak azon gépkocsitulajdonosoknak, akik hibrid autót szeretnének vásárolni, illetve 1.000 lejt azoknak, akik 98 gramm-nál alacsonayabb széndioxid-kibocsátású gépkocsikat vesznek. A Roncsautó-program 2017-es költségvetése 180 millió lej, mig a Roncsautó Plusz büdzséje 45 millió kej. A Roncsautó Plusz programban 45 ezer lejt utalnak ki azok számára, akik százszázalékosan elektromos autót vásárolnak. Ez esetben a tulajdonosoknak nem kell leadniuk a régi autót. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.11)