2022. szeptember 13.

A kormány segítségét kérik a gazdák az energiaválság hatásainak mérséklése érdekében

Véleményük szerint az energiaárak és az infláció szinte teljesen felemésztik az uniós támogatásokat, amelyek így már nem fedezik a nyereséges termelés költségeit. További gondot jelent az, hogy az ország olcsón importál mezőgazdasági termékeket az Európai Unióból – jelentette ki a Pro Agro Országos Szövetség elnöke. Ionel Arion szerint már majdnem egy éve annak, hogy a szubvenciók értéküket vesztették, az infláció és az óriási befektetési költségek teljesen lenullázták a támogatásokat. Fennáll annak a veszélye, hogy a jövő évtől kezdődően számos gazda nem hívhatja le a mintegy 50 eurós klíma- és környezetvédelmi uniós támogatást, mert ehhez a földterület öt százalékát parlagon kellene hagyni. A kormány jogszabályt készít elő az állami támogatások október 16-tól történő kifizetéséről. A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) képviselői szerint a tervezet jóval magasabb összegeket irányoz elő, mint tavaly. (Radio România Actualităţi)

Kivizsgálnák a Marosnémeti Hőerőmű eladását

Parlamenti különbizottság alakítását kérik az AUR képviselői a Marosnémeti Hőerőmű augusztusban 91 millió euróért történt eladásának kivizsgálására. George Simion frakcióvezető helyettes szerint nem lett volna szabad eladni az országos energetikai rendszer stratégiai létesítményeit. A Marosnémeti Hőerőmű 2019 novembere óta fizetésképtelen és tavaly óta csak állagmegőrzési tevékenység folyik ott. Idén augusztusban egy iraki vállalatnak adták el, amely az egyedüli ajánlattevő volt. A hőerőművet teljesen leállították januárban, miután korábban is többször szünetelt a termelés a szénhiány miatt. (Radio România Actualităţi)

Tovább csökken Románia lakossága

Júliusban több mint 20 ezren hunytak el és csupán 15 ezer gyerek született – derült ki az Országos Statisztikai Intézet ma közzétett adataiból. A legtöbb elhalálozást a 70 év felettiek között regisztráltak, az elhalálozás okai leginkább érrendszeri daganatos és légzőszervi betegségek voltak. Júliusban több mint 17 ezer házasságkötés történt, 5 ezerrel több, mint júniusban, míg a válások száma csökkent.(RADOR Hírügynökség)

Az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatásról és az európai minimálbér értékéről tárgyalnak ma az Európai Parlamentben

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke májusban jelentette be egy 9 millió eurós támogatás folyósítását Ukrajnának, amelyből az első milliárdot júliusban átutalták és augusztusban elköltötték. Múlt héten a Bizottság további 5 milliárd euró átutalását jelentette be, amit az ukrán állam mindennapi működésére, valamint az ország infrastruktúrája, az iskolák és kórházak fenntartására fordítanak. A többi 3 milliárd eurót nehéz lesz előteremteni, mert az Unió tagállamai megosztottak a pénz összegyűjtési módja tekintetében – ismerték el az EU magas rangú tisztségviselői. Az Európai Parlament strasbourgi ülésének másik napirendi pontja az európai minimálbér, amely az uniós szabályok értelmében emberhez méltó életet kellene biztosítson az alkalmazottaknak. (Radio România Actualităţi)

A Nép Ügyvédjének állásfoglalása a diákok szociális ösztöndíjának ügyében

A Nép Ügyvédje meglepőnek és igazságtalannak tartja a más településen lévő középiskolákba járó vidéki diákoknak járó szociális ösztöndíjak eltörlését. Az ombudsman szerint a segély megvonása mélyíteni fogja a falusi és városi diákok közötti méltánytalanságokat, ami ellentmond a Tanult  Románia projektben leszögezett elveknek. Sorin Cîmpeanu oktatásügyi miniszter hangsúlyozta, a más településen tanuló diákok szállítási költségeit az állami költségvetésből biztosítják egy másik mechanizmus révén. (RADOR Hírügynökség)

Drágult a tüzifa

Egy köbméter tölgy- vagy bükkfa ára több mint 200 lejjel emelkedett néhány hónap alatt és ez a tendencia a következő időszakban is megmarad. A fát egyre többen használják fűtésre a földgáz és a villanyáram árának robbanásszerű növekedése miatt. Mehedinţi megyében 40 százalékkal nőtt a tűzifa ára. Habár a Romsilva elfogadható áron adja a fát, nem tudja fedezni a keresletet, ezért az emberek viszonteladóktól kénytelenek vásárolni sokkal drágábban. A megyei erdészeti hivatal igazgatója szerint egy köbméter fa ára 260-320 lej között mozog a kitermelési helyen. Az egyik helybeli magáncég vezetője szerint az állami vállalat a bürokrácia miatt nem tudja kielégíteni a piaci keresletet hozzáférhető áron. A piaci árakkal kapcsolatban a vállalatvezető úgy tudja 600-650 lej körül mozog a tűzifa köbmétere, ami szerinte magas. Ugyanakkor a Romsilva képviselői a tűzifa árának 7 százalékos  drágulását jelentették be. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR