2024. március 13.

A burgonyatermesztők hektáronként 200 eurós de minimis támogatásba részesülnek

A gazdálkodók a fogyasztási burgonyára igényelhetik a támogatást, azzal a feltétellel, hogy minimum 0,3 hektáron termesztenek burgonyát, illetve hektáronként legalább 15 tonna termést gyűjtenek be, amelyből legkevesebb 6 tonnát értékesítenek. A támogatási kérés benyújtásának határideje május 20 és a mezőgazdasági igazgatóságok fogadják el. Giurgiu megyében, például, már több mint 100 hektár mezőgazdasági területet ültettek be burgonyával. „Giurgiu megyében is vannak potenciális kedvezményezettjeink, ami a de minimis támogatást illeti. Tavaly nyolc potenciális kedvezményezettből hat jogosult támogatásra” , nyilatkozta a román közszolgálati rádió tudósitójának Petra Ochișor, a megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

Ismét tüntetnek a taxisok Bukarestben

Több mint 700 Bukarestből és az ország különböző részeiről érkezett taxis tüntet a fővárosban, az Alkotmány (Consituţiei) téren. Ioan Pugna, a tüntetők képviselője hangsúlyozta, elégedetlenek a kormány által kérésükre kidolgozott sürgősségi rendelettervezettel. Mind hozzáfűzte, azonos jogokat követelnek az internetes fuvarmegosztó cégek alkalmazottaival. További követeléseik az, hogy amennyiben az ő esetükben ezer lakosra négy taxi jut, akkor a más cégeknek is vezessék be ezt a korlátozást. Pugna szerint tovább tüntetnek, nem távoznak a térről, hiszen március 20-ig van engedélyük tiltakozni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

Kigyulladt egy világítótest az egyik gyergyószentmiklósi általános iskolában

Kigyulladt egy világítótest szerda reggel az egyik gyergyószentmiklósi általános iskolában, szerencsére senki sem sérült meg. A Hargita megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a tanintézet 40 diákja és tíz tanára épségben elhagyta az épületet, senki nem szorult orvosi ellátásra. A tüzet a tanárok tűzoltópalackkal eloltották.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

Februárban 7,23 százalékra csökkent az éves infláció Romániában

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) által szerdán közölt adatok szerint a januári 7,41 százalékról februárban 7,23 százalékra csökkent az éves infláció Romániában. Az intézet szerint 2023 decemberéhez viszonyítva 1,9 százalékkal, 2023 februárjához képest 7,2 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak idén februárban, míg az elmúlt egy évben (2023. március – 2024. február) átlag 9,1 százalékkal voltak magasabbak az előző évhez (2022. március – 2023. február) viszonyitva. A Román Nemzeti Bank (BNR) legutóbbi jelentésében 4,7 százalékos inflációt vizionált erre az évre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

Lavinaveszély fenyeget a Fogarasi-havasokban és a Bucsecsben

Az egytől ötig terjedő listán négyes fokozatú a lavinaveszély a Fogarasi-havasok és a Bucsecs-hegység 1800 méter fölötti részén, figyelmeztettek szerdán a meteorológusok. A Fogarasi-havasokban, 1800 méter fölötti magasságban az utóbbi 36 órában jelentős mennyiségű hó hullott, a friss hóréteg 25-30 centiméteres, mi több, a következő napokban is havazások várhatók, így a hóréteg további 15-20 centivel nőhet. A friss hóréteg terhelésre, de akár saját súlyától is elkezdhet lefele csúszni a már meglévő hórétegen, amelyet magával is sodorhat. A lavinaveszélyt ilyen körülmények között 4-es fokozatúra becsülik a meteorológusok. A Fogarasi-havasokban, a Bilea-tónál 158 centiméteres jelenleg a hóréteg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

Rozália Gănciulescu