2023. április 11.

Klaus Iohannis elnök ma összehívta a Cotroceni-palotába a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülését

A napirenden szerepel az ukrajnai háborúra való tekintettel a fekete-tengeri térség biztonsági helyzete, valamint a Moldovai Köztársaságban a demokratikus folyamatokat érintő külső beavatkozások. Az elnöki hivatal közlése szerint a hadsereg modernizálására irányuló projektekről is tárgyalnak majd, megvitatva a honvédelemre szánt költségvetési előirányzatnak a bruttó hazai termék 2,5 százalékára történő emelését. (Radio România Actualități)

A rendőrség drogellenes ügyosztályának sikerült felszámolnia egy kábítószer-használó és -kereskedő hálózatot

A hálózat a Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül működött, és 11.000 aktív tagja volt, főként Bukarestben és környékén. Egy olyan csoportotról van szó, amelynek tagjai különböző tiltott szerekekkel kereskedtek. Az online csoport tagjai közül sokan kiskorúak, tanulók vagy diákok voltak. A hálózat felszámolására irányuló művelet a bűnüldöző szervek munkatársai által végrehajtott razziák sorozatával zárult. Bukarestben, Ilfov, Maros, Brăila, Galați és Dâmbovița megyékben 17 ilyen razzia volt. Többek között 3,5 ezer gramm kannabiszt, több száz Ecstasy tablettát, nagy mennyiségű pénzt és 20 mobiltelefont foglaltak le. A kábítószert elsősorban utcai terjesztésre szánták – áll a rendőrség közleményében. (Radio România Actualități)

Új bélyegeket bocsát ki ma a Romfilatelia

Három, illetve öt bélyegből álló sorozatokról, egy matricából, és egy illusztrált borítékról van szó, amelyik számot tarthat a gyűjtők érdeklődésére. Valamennyi bélyeg a „Románia alkotmánya – a hatalmi ágak lojális együttműködése” címet viseli. Az egyik bélyeg a román szenátus plenáris üléstermét ábrázolja, a másik az Igazságügyi Palotát, a harmadik pedig a Victoria-palota főhomlokzatátt. A bélyegek rövidesen megvásárolhatók lesznek a Romfilatelia bukaresti, bákói, brassói, kolozsvári, iași-i, temesvári üzlethálózatában, valamint a romfilatelia.ro honlapon, a Store rovatban. (Radio România Actualități)

Adrian Câciu pénzügyminisztert ma a képviselőházba várják

A „Kormány órája” elnevezésű program keretében a tárcavezető az állami költségvetés bevételi oldalának helyzetéről tájékoztatja a honatyákat. A kezdeményezés a Mentsétek meg Romániát (USR) nevéhez fűződik. Az ellenzéki párt ennek kapcsán azt követeli a kormánypártoktól, hogy kezdjék meg a szolgálati nyugdíjakra fordított kiadások csökkentését. Adrian Câciu miniszter a múlt héten azt mondta, hogy az első negyedév költségvetési bevételei több mint 4 milliárd lejjel maradtak el a tervezettől. Nicolae Ciucă miniszterelnök ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az 1,4%-os költségvetési hiány miatt minden minisztériumnak csökkentenie kell a kiadásait, de azt mondta, hogy nincs szó elbocsátásokról, fizetéscsökkentésekről vagy új adók bevezetéséről. (Radio România Actualități)

Két romániai és két törökországi építőipari vállalat nyújtott be ajánlatot a Kolozsvár déli részén található Tordatúrnál áthaladó, az Erdélyi Autópályát és a DN1-es országutat összekötő gyorsforgalmi út megépítésére

A gyorsforgalmi út 5 kilométer hosszú lesz, több mint 500 millió lejbe kerül, és 18 hónap alatt kell elkészülnie. (Radio România Actualități)

A Román vasúttársaság (CFR) személyszállító részlege az ortodox húsvéti ünnepek idején pótjáratokat indít a legforgalmasabb szakaszokon

A Vasúttársaság szerint ebben az időszakban teljes kapacitással fog működni. A CFR személyszállító részlege és azt tanácsolják az utasoknak, hogy előzetesen váltsák meg az utazási jegyeket, és használják ki az aznapi menetrendben rendelkezésre álló összes vonatot. (Radio România Actualități)

Ervin Székely