2014. október 20

Látványosan működik” az erdőradar

Az erődradarnak is nevezett, fanyagot ellenörző országos rendszer „látványosan működik”, nyilatkozta hétfőn, Nagyváradon ,Doina Pană vizügyi miniszter, megjegyezve, hogy néhány nap alatt annyi pénzbirságot róttak ki, mit egy egész esztendő leforgása alatt. E program gyakorlatba ültetése utáni első kiértékelésre két héten belül kerül sor, fűzte hozzá a miniszter.Az erdőradart október 8-tól működteti a Környezetvédelmi Minisztérium. A szállítmányokat a favágócégnek, illetve a vásárlónak kell regisztrálnia egy SUMAL nevű adatbázisba, amely mobiltelefonról lesz elérhető. Az informatikai rendszer ellenőrzi az adatokat a szállítólevélen, azaz hogy törvényesen volt-e vásárolva, a famennyiség pedig legálisan volt-e kitermelve.Amennyiben az adatok egyeznek, kibocsát egy egyszeri kódot, amelyet fel kell tüntetni a szállítólevélen. „Minden olyan faszállítmányozás, amely gépesítve történik, kötelezően online kódrendszerrel kell, hogy működjön. Három köbméter, saját erdőből, szekérrel szállitott famennyiség nem kerül e temékörbe, ami azt jelenti, hogy a magánemberek kis történeteit nem tettük ez a nagyon precíz online követőrendszer alá”, mondotta az erdélyi magyar sajónak Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)

A jövő év végéig megépül az autópálya a nagylaki román határig

A jövő év végéig megépül az autópálya a nagylaki román határig, valamint 2016 végéig az észak-erdélyi autópályához kapcsolódó magyarországi gyorsforgalmi út is elkészül – közölte hétfőn Luxembourgban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott román kollégájával, Titus Corlăţeannal. A két politikus Magyarország és Románia energiahálózatának összekapcsolásáról is tárgyalt.A magyar külügyminiszter közölte azt is, hogy megállapodtak román kollégájával arról, hogy az esetleges politikai döntések előkészítése érdekében „újra működtetni kezdik a kisebbségügyi vegyesbizottságot”. A  Titus Corlăţean külügyminiszterrel tartott találkozó előtt Szijjártó Péter az RMDSZ elnökével,Kelemen Hunorral egyeztetett. Mindketten egyetértettek abban, hogy „hosszú listájuk van arról, hogy milyen kérdéseket kellene tisztázni”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.20)

Interetnikai Színházi Fesztivált tartanak Csíkszeredában

Október 21. és 26. között, tizenhárom társulat részvételével, a román kormányzati Etnikumközi Hivatal támogatásával szervezik meg a romániai VII. Interetnikai Színházi Fesztivált, amelynek az idén Csíkszereda ad otthont.A kétévente szervezendő fesztivált minden alkalommal más-más városban tartják. Az idei fesztivál találkozó jellegű lesz, mivel díjkiosztásra nem kerül sor, a szervezők szándéka ugyanis az, hogy az együttműködésre, a találkozásra, az értékekre való közvetlen figyelésre fektessék a sújt.A fesztivál hat napja alatt 13 magyar, német és jiddis nyelvű előadást láthat a közönség.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)

A képviselőház megvitatta a világszerte élő románok helyzete kapcsán benyújtott ellenzéki bizalmatlansági inditványt

A képviselőház héfőn megvitatta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Liberális Párt (PDL) által benyújtott bizalmatlansági inditványt a világszerte élő románok helyzeterére vonatkozóan.A liberális és a demokrata-liberális képviselők Bogdan Stanoevici-tól, a világszerte élő románok helyzetéért felelős tárca nélküli minisztertől „komoly és megbizható” kiértékelő eljárás kezdeményezését kérték az országhatárokon kivül élő román állampolgárok számbavétele érdekében. Az ellenzéki képviselők szerint Bogdan Stanoevici nem méltó e tisztség betöltésére, mivel nincs tapasztala e téren, és „kétszinűséggel és hazugsággal” vádolták a külföldi románokkal fenntartott kapcsolatban. Stanoevici a határontúli románokért semmilyen projektet nem kezdeményezett, vélekedtek az ellenzéki képviselők, hozzáfűzve: „Nemhogy nem kezdeményezett, de legalább még a meglévő projekteket sem volt képes folytatni, mint például a román hagyományok jobb megismertetésére irányuló fesztiválok, előadások megszervezése, amelyeket a román költségvetésből támogatják”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)

Rozalia Gănciulescu