2016. május 18

A kormány az egészségügyre fekteti a hangsúlyt

A közalkalmazotti bérekkel kapcsolatos rendelet kiegyenlíti a rendszer aránytalanságait és az egészségügyre fekteti a hangsúlyt – jelentette ki tegnap este a miniszterelnök. Dacian Cioloş arra kérte a munkaügyi minisztert, elemezze annak lehetőségét, hogy a vállalható költségvetési kiutalásban fokozottan figyeljenek az egészségügyre, és egészítsék ki a béreket. A többi terület is fontos, nemcsak az egészségügy, de a jelenlegi kormány nem tudja orvosolni a rendszer valamennyi gondját – tette hozzá Cioloş, aki megerősítette a rendelet életbe lépését követően egyetlen fizetés sem fog csökkenni. A dokumentum elsősorban a kezdők bérére keres megoldást – a rendelet 10 százalékkal növelné a kezdők béreit. Teljesítmény függvényében pót-juttatásokat is biztosítanának. A miniszterelnök szerint a tervezet a mai kormányülésen még nem kerül napirendre. A tanügyi szakszervezetek ugyanakkor azzal vádolják a kormányt, hogy nem foglalkozik az oktatás ügyével ezért sztrájkkal fenyegetőznek. A miniszterelnök tegnap Klaus Johannis államfővel és a kormány képviselőivel is tárgyalt a közalkalmazotti béreket érintő rendeletről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

Nem akarnak Romániába jönni a menekültek

A menedékkérők elosztását célzó EU-s kvótarendszer értelmében a menekülthullám által leginkább érintett Olaszországból és Görögországból a migránsok egy részét más tagországokba helyezik át, köztük Romániába is. Az országnak most 67 menekültet kellene befogadnia Görögországból, de közülük 32-en kiléptek az áthelyezési programból és eltűntek, amikor megtudták hová kerülnének. Nem Románia az egyetlen ország, ahová nem szívesen jutnának a menekültek. A 47 menedékkérő közül, akik Bulgáriába kellett volna érkezzenek, csak négyen maradtak. Az áthelyezési programmal 27 személy Észtországba ment volna, de közülük is nyolcan visszaléptek. A görög hatóságok szerint már Franciaországba sem mennek szívesen a menekültek. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint azért nem akarnak részt venni az áthelyezési programban, mert attól tartanak, elválasztják őket családjuktól, barátaiktól. Görögországban jelenleg 46 ezer menekült van, míg a menekülttáborokban 35 ezer személy számára van hely. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

A határsértők segítése embercsempészésnek minősül

A határrendőrség felhívást intézett az ország nyugati, Magyarországgal határos megyéinek lakosságához, amelyben arra figyelmezteti őket, hogy embercsempészésnek minősül és tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható a határsértő migránsok segítése. A hatóság honlapján szerdán megjelent közlemény szerint az utóbbi időben megszaporodtak az olyan esetek, amikor román állampolgárok segítettek migránsoknak, vagy Romániától előzőleg menedéket igénylő külföldieknek abban, hogy megpróbálják illegálisan átlépni az ország nyugati határát. Az esetek többségében a migránsok Temes, Arad és Bihar megyei taxisokhoz vagy fuvarosokhoz fordultak, a szokásos viteldíjat meghaladó összeget ajánlva fel a fuvarért, és a határ illegális átlépését megkönnyítő információkért. A határrendőrség arra figyelmezteti az alkalmi és hivatásos fuvarozókat, hogy ha valaki ilyen igénnyel fordul hozzájuk, azonnal értesítsék a hatóságokat, az államhatár illegális átlépéséhez nyújtott segítséget ugyanis 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik Romániában. Amennyiben a határsértő segítése anyagi előnyszerzés érdekében történik, az embercsempész 3-tól 10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

Problémás az adóhivatal szégyenlistája

Szakértők és érintettek szerint is személyiségi jogokat sértett a román adóhatóság azáltal, hogy közzétette azoknak a természetes személyeknek a listáját, akik tartozást halmoztak fel az állami költségvetéssel szemben. Nem zárható ki, hogy az Adatvédelmi Felügyelő Hatóság panaszok alapján vagy hivatalból vizsgálatot indít a több mint 180 ezer magánszemély nevének nyilvánosságra hozatala ügyében. A személyes adatok romániai védelméről, feldolgozásáról és szabad áramlásáról szóló törvény, valamint az Európai Parlament és a Tanács idevágó irányelve egyaránt szigorúan korlátozza a személyes adatok gyűjtését és felhasználását. Ezek értelmében a személyes adatok védelme alapjog, mindenki maga rendelkezik személyes adatainak feltárásáról és felhasználásáról. Mindemellett az adatkezelők – esetünkben a román adóhatóság – a természetes személyek személyes adatait csak azok beleegyezésével szerezhetik meg, tárolhatják és dolgozhatják fel.Az országos adóhatóságnak több mint 187 ezer magánszemély tartozik fejenként 1500 lejnél magasabb összeggel, az érintetteknek összesen 3,4 milliárd lejt kellene leróniuk az állam felé. Az ANAF honlapján hétfő este óta elérhető listát azonban nem árt fenntartásokkal kezelni, az adóhatóság illetékesei ugyanis már tegnap közölték, hogy több esetben hibáztak, vagyis olyan személyeket tüntettek fel, akik valójában már kifizették adósságukat. A hatóság javította a tévedést, és azt ígérték, hogy az összeállítást folyamatosan frissítik a hasonló hibák kiiktatása érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

Hamis import méz a polcokon

Hamis lehet az üzletek polcain fellelhető importméz nagy része – figyelmeztetnek a méhészek.Akik szerint az importméz egy része nem felel meg a minőségi követelményeknek, különféle édesítőszereket tartalmaz.A Méhtenyésztők Országos Egyesületében sosem volt példa mézhamisításra, ezért a szakemberek azt ajánlják a fogyasztóknak, hogy vásárláskor a hazai mézet részesítsék előnyben. Az igazi, jó minőségű méz legfontosabb ismérvei, hogy hideg vízben nehezen oldódik, illetve hogy hamar cukrosodik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

Andrei Demeny