2021. augusztus 25

Megállapodtak a kormánykoalíció vezetői a költségvetés-kiigazításról
Egyezség született a kormánypártok között a költségvetés-kiigazításról – közölte a koalíció vezetőinek kedd esti tanácskozása után Ludovic Orban. A Nemzeti Liberális Párt elnöke elmondta, a kiigazítást sürgősségi rendelettel fogadják el. A politikus a koalíció további döntéseiről is beszámolt. Ezek szerint a kormány sürgősségi rendelettel lehetővé teszi, hogy a közberuházások esetében az építkezések kivitelezési szerződéseit utólagos módosításokkal az építőanyagok árához lehessen igazítani. Ludovic Orban elmondta, a koalíció elfogadta az USR PLUS több javaslatát is az Anghel Salignyról elnevezett településfejlesztési program lebonyolításával kapcsolatban. Így például az önkormányzatok online nyújtják be a pályázataikat, és létrehoznak egy platformot a beruházások nyomon követésére. A programot várhatóan sürgősségi rendelettel fogadják el, még a költségvetés-kiigazítás előtt. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.25)
Elfogadta a kormány az egyszer használatos műanyag termékek betiltását szabályozó jogszabálytervezetet 
Szerdai ülésén elfogadta a kormány az egyszer használatos műanyag termékek betiltását szabályozó jogszabálytervezetet és a szelektív hulladékgyűjtés kerettörvényét. A műanyaghulladék mennyiségének csökkentésére irányuló intézkedéseket lépcsőzetesen fogják bevezetni. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a kormányülés után elmondta: „Mától Romániában is hivatalosan vége az egyszer használatos műanyagtermékek korának – kormányrendelettel ültetjük gyakorlatba a Single-use plastics nevű uniós irányelvet! A fenntartható, újra felhasználható termékek kerülnek előtérbe, mert csak így mérsékelhető a környezetre gyakorolt káros hatás és biztosítható élhetőbb jövő a Földön.” „Ez a döntés egy határozott lépés a körforgásos gazdaságra való átállás irányába. Romániának gyakorlatba kell ültetnie a műanyaghulladék mennyiségének csökkentését szabályozó 904/2019. számú európai irányelvet, amely fontos pillére a körforgásos gazdaságot célzó stratégiának” – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.25)
Dan Vîlceanu: nem lesz adómentes január 1-től a minimálbér
Az államháztartás konszolidációja az első számú prioritás Dan Vîlceanu pénzügyminiszter számára. Ezt egy kedden megtartott sajtótájékoztatón mondta a tárcavezető. „Nem tervezünk adóemelést” – jelentette ki a politikus, újságírói kérdésre válaszolva. A pénzügyminiszter ugyanakkor azt is világossá tette, hogy adócsökkentésről, így a minimálbér adómentessé tételéről sem lehet szó. „Nehezen tudom elhinni, hogy jelen pillanatban be tudnánk vezetni ezt az intézkedést. Az államháztartás stabilizálásáról beszéltem, a meglévő költségek fedezéséről, márpedig ha ezt bevezetnénk, akkor nagy problémák keletkeznének a költségvetésben” – nyilatkozta Dan Vîlceanu. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.25)
Koronavírus Romániában: 849 új fertőzést igazoltak
A legutóbbi tájékoztatás óta 849 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában csaknem 37 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Több mint nyolcszáz esetet legutóbb május 14-én jegyeztek. Az új esetekkel 1 092 971-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma. A gyógyultakkal kapcsolatos adatokat technikai okokból nem lehetett frissíteni. Az elmúlt 24 órában 15 547 RT-PCR tesztet végeztek el (6289-et az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 9258-at pedig kérésre), és 21 451 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel. Az elmúlt 24 órában 14 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés, tizenegyen közülük más betegségben is szenvedtek. Ezzel 34 453-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.25)
Másodfokú viharriasztást adtak ki a meteorológusok
Erdélyre, Moldvára, a hegyvidékekre, illetve Olténia és Muntenia északi részére kiterjedő, narancssárga jelzésű (másodfokú) viharriasztást bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat. A figyelmeztető előrejelzés csütörtök reggelig érvényes. A meteorológusok szerint az érintett régiókban heves széllökésektől és villámlásoktól kísért záporok várhatók, elszórtan jégeső is lehetséges. A lehulló csapadék mennyisége a 30-40, elszigetelten az 50-70 litert is elérheti négyzetméterenként. A másodfokú riasztás által érintett megyék: Iaşi, Vaslui, Vrancea, Bákó, Neamţ, Kovászna, Hunyad, Maros, Brassó, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Szeben, Fehér és Hunyad, illetve részben Mehedinţi, Gorj, Prahova és Buzău. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.25)
Andrei Demeny, RADOR