2023. április 10.

A népesség természetes szaporulata februárban is negatív tendenciát mutat

Ezt az Országos Statisztikai Intézet közölte ma. A halálozások száma csaknem 2%-kal volt magasabb, mint az újszülötteké, így a népesség csaknem 9000 fővel csökkent. A hétfőn közzétett adatokból az is kiderül, hogy februárban 11.316 csecsemő született, közel 2600-al kevesebb, mint januárban. (Radio România Actualități)

A főváros negyedik kerületének polgármesteri hivatala megkezdte a jelzőberendezések és kapuk felszerelését az Unirii aluljáró bejáratánál

Ezek olyan rendszerek, amelyek a 3,5 méteres maximális magassági határérték túllépése esetén figyelmeztető jelzést adnak le a tavaly nyáron felújított leghosszabb romániai aluljáróban. Ezek közé tartozik majd egy elektronikus rendszer, amely érzékelőkkel méri a járművek magasságát, és túllépés esetén jelzőlámpa kapcsol be, hogy elejét vegye az elakadásnak a mérőkapunál, a felüljáróba való behajtás előtti utolsó akadálynál. A rendszer beszerzését azt követően döntötték el, hogy tavaly év végén súlyos balesetet okozott egy görög autóbuszvezető, aki nem vette észre vagy nem tartotta be a jelzéseket, és nekiment a hatalmas kapunak, amely eltörött és a busz tetejére zuhant.

Alexandru Lancuzov, a közszolgálati rádió tudósítója szerint a hónap végéig irányonként egy sávra korlátozzák a forgalmat a Tineretului negyed felőli bejáratnál és az Unirii-tér felől a Tineretului felé vezető kijáratnál is. (Radio România Actualități)

Országszerte sztrájkolnak a preferktusi hivatalok alkalmazottai

Ha önök közül valaki ügyes-bajos dolgait szeretné elintézni a prefektusi hivatalban, halassza azt el. Szinte minden intézményben általános sztrájk van. Egyes megyékben minden tevékenységet leállítottak, míg máshol csak bizonyos szolgáltatásokat függesztettek fel. A tiltakozók az elmúlt években elmaradt béremelések, a növekvő munkaterhelés és a csökkentett létszám miatt panaszkodnak. A közszolgálati rádió tudósítói beszéltek néhány sztrájkolóval, akik elmondták, hogy nemcsak az alacsony fizetések miatt döntöttek a sztrájk mellett, de úgy érzik, hogy közalkalmazotti méltóságukban is megalázza őket az a tény, hogy alacsonyabb a bérük, mint azoknak, akiket ők ellenőriznek. (Radio România Actualități)

A külkereskedelmi mérleg hiánya az első két hónapban 5%-kal csökkent, miután egy évvel korábban meredeken nőtt

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) ma közzétett adatai szerint a kereskedelmi deficit csaknem 4,4 milliárd euró volt, ami 232 millió euróval alacsonyabb, mint 2022 első két hónapjában. A számok annak köszönhetőek, hogy januárban a kivitel meghaladta a 15 milliárd eurót, ami 9%-kal több, mint az előző év azonos időszakában, míg a behozatal csak 5,4%-kal nőtt. A tendencia februárban még egyértelműbbé vált, amikor a kivitel csaknem 12%-kal nőtt. (Radio România Actualități)

A „Marin Constantin” Madrigál Nemzeti Kamarakórus kedden ünnepli 60 éves fennállását

Az együttes első nyilvános koncertjére 1963-ban mindössze három hónapos próba után a brassói Állami Színházban került sor, a műsorban klasszikusok előtti művek szerepeltek. A Madrigálkórus jelenleg országos húsvétheti turnén van. Az utolsó két koncertre kedden a nagyváradi Regina Maria Színházban, szerdán pedig a bukaresti Palota hangversenyteremben (Sala Palatului) kerül sor. (Radio România Actualități)

Székely Ervin – RADOR