2022. június 10.

Módosítanák az Adótörvénykönyvet

Erről ma tárgyalnak a kormánykoalíció vezetői. A javaslatok az adók hatékonyabb behajtását célozzák, ami több pénzt hozna az államkasszába. A pártvezetők tanácskozásán szóba kerül a szolidaritási illeték bevezetése is, amely a nagy jövedelmű költségvetési alkalmazottakra és a szolgálati nyugdíjban részesülőkre is vonatkozna. Ugyanakkor elemzik a jövedéki adó  emelését a dohányipari termékek esetében és a hozzáadott értékadó növelését a cukrot tartalmazó termékek esetében. (RADOR Hírügynökség)

A Greenpeace is támogatja a napelemek felszerelését az ingatlanokra.

A környezetvédő szervezet szerint amennyiben minden romániai közintézményen napelemek lennének, ezek előállítanák az intézményeknek szükséges  energia mennyiséget. Ugyanakkor csökkenthetné az orosz gáz-válság által okozott drágulást – mondta Marian Mândru, a Greenpeace tanulmányának koordinátora. Hozzátette, vannak olyan városok is, amelyekben a szükségesnél kétszer nagyobb mennyiségű villamos energia állítható elő napelemek segítségével. A gondolat nem új, az Európai Bizottságnak már volt ilyen kezdeményezése és 2027-et jelölte meg az új és régi középületek, valamint kereskedelmi ingatlanok napelemekkel történő felszerelésére. Az Európai Unió célkitűzése 40-ről 45 százalékra emelni az újrahasznosítható forrásokból előállított energia arányát és ennek ösztönzésére finanszírozást is biztosít. (Radio România Actualităţi)

Ma még igényelhetők a mezőgazdasági támogatások

Ma az utolsó nap, amikor a gazdák kérhetik az idei évre szóló mezőgazdasági támogatásokat – figyelmeztet a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA). A hónap második felében jár le a határidő az erdősítésre, szőlészetekre és méhészetre fordított beruházási kérelmek benyújtásának határideje. Az ügynökség megyei kirendeltségei a nagygazdák, a helyi irodák pedig a kisgazdák kérelmeit fogadják – közölték. Június 10-e után már nem iktatják az iényléseket, a kérelmező pedig elesik mindenféle támogatástól. Ugyancsak ma jár le a megművelt területekkel kapcsolatos nyilatkozat megváltoztatásának vagy kiegészítésének határideje. A június 11-e utáni módosításokat bejegyzik, de nem veszik figyelembe a 2022-es támogatások kiutalásánál. (RADOR Hírügynökség)

Itt a nagyvakáció!

Megkezdődik ma a nyári szünidő a diákoknak – közölte az Oktatásügyi Minisztérium. Két kivétel van, a líceumi végzős osztályokban már május 27-én, a nyolcadikosoknak pedig június 3-án befejeződött a tanítás. A következő tanév szeptember 5-én kezdődik, 36 hétig lesz tanítás, öt oktatási modult vezetnek be, amelyeket öt vakáció választ el egymástól. (Radio România Actualităţi)

A román kormány megállapította milyen körülmények között folytathatják tevékenységüket az országban az orosz vállalatok.

A nemzetközi szankciók által sújtott személyek tulajdonában lévő vagy a tilalmak által érintett orosz vállalatok akkor folytathatják tevékenységüket Romániában és nem zárolják bankszámláikat, ha egyetértenek az állami ellenőrzési rendszer alkalmazásával. Az intézkedést az a kormányhatározat tartalmazza, amelynek célja megvédeni a romániai munkahelyeket és ugyanakkor tiszteletben tartani az Oroszország elleni szankciókat – közölte a TASZSZ hírügynökség a román közszolgálati rádióra hivatkozva. A határozat értelmében az érintett vállalatoknak a román hatóságoktól kell kérniük az ellenőrzési rendszer ideiglenes bevezetését, ami biztosítja a nemzetközi szankciók tiszteletben tartását. Az ellenőrzést a Gazdasági Minisztérium képviselője végzi folyamatosan. Ezt a tevékenységet a vállalatnak kell finanszíroznia havi legalább 10 ezer lejjel. Az Oroszország elleni büntető intézkedések miatt főként a kohóipari vállalatok és az autóipar küzd nehézségekkel. A Gazdasági Minisztérium adatai szerint e két ágazatban sokan dolgoznak és az intézkedések miatt elveszíthetik  munkahelyüket. A kohóipar mintegy 22 ezer személyt foglalkoztat, az autóipar pedig mintegy 200 ezret, ebből 5 ezernek kerül veszélybe munkahelye.(RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR