2019. június 18

Bukarestbe várják az Egyesült Államok legfőbb ügyészét, William Barr-t

A magas rangú tisztségviselő részt vesz az Egyesült Államok – Európai Unió miniszteri értekezletén, amelyet az igazságügyi és belügyi kérdéseknek szentelnek. A szóban forgó találkozóra  szerdán kerül sor. Ma William Barr legfőbb ügyészt – aki az amerikai közigazgatási rendszerben az igazságügyi miniszternek felel meg – fogadja Klaus Iohannis államfő és találkozik az igazságügyi európai biztossal is. (Radio România Actualităţi)

Călin Popescu-Tăriceanu sürgeti a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és a bíróságok közötti együttműködési szerződések titkosításának a feloldását

Az ALDE elnöke Facebook bejegyzésében tájékoztatott arról, hogy a Bírák Tanácsához (CSM) fordult azzal a kéréssel, hogy „haladéktalanul” intézkedjenek ebben az ügyben, mert a románoknak jogukban áll tudni hogyan működtek az igazságügyi intézmények és azt is, hogy miképpen befolyásolták ezek működését a hírszerző szolgálatok. Ugyanakkor Călin Popescu-Tăriceanu felszólította az ország elnökét, hogy mint a Legfelsőbb Honvédelmi Tanács (CSAT) elnöke „haladéktalanul kérje, hogy a SRI hozza nyilvánosságra az igazságüggyel kötött megállapodásokkal kapcsolatos valamennyi információt”. Mint ismeretes egyes közelmúltban megjelent sajtóértesülések szerint a szóban forgó együttműködési megállapodásoknak vannak olyan záradékai, amelyeknek titkosítását ez ideig nem oldották fel. (Rador Hírügynökség)

A romániai munkaerő összköltségének a növekedése a legnagyobb az Európai Unióban

Ez derül ki az Európai Unió Statisztikai Hivatalának, az EUROSTAT-nak a tegnapi jelentéséből, amely a munkaerő összköltségének alakulását vizsgálta az év első három hónapjában, az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva. Románia a szóban forgó statisztikai mutató esetében 16%-os növekedést jelentett. Hazánkat Bulgária követi13%-os növekedéssel. A közösség országai közül csak Görögországban csökkent a munkaerő összköltsége. A költségek szerkezeti vizsgálatából kiderül, hogy a legjelentősebb növekedést az építőiparban, az ipari és szolgáltatói ágazatokban mérték. (Rador Hírügynökség)

Javában folyik a Szebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál

Az eseményre évek óta több ezer művész és a kultúra iránt érdeklődő ember érkezik az erdélyi városba. Ezek egyike Noel Witts, a brit Leeds Becket Egyetem képzőművészeti tanszékének professzora, aki jó ismerője a romániai kulturális közegnek és több közös román – brit egyetemi projekt elindítója. A jeles kutatóval a közszolgálati rádió kiküldött szerkesztője, Mihaela Helmis készített interjút, amelyben Noel Witts elismeréssel szólt a szebeni rendezvényről, amelyet – mint mondta – maga is népszerűsíteni fog.

Noel Witts: „Itt nagyobb változatosságot találni tíz nap alatt, mint Londonban egy éven át. Nagyszerű dolog látni azt, hogy mennyi újdonságot hoznak el az egyes országokból. Londonban nehéz kiválasztani, hogy mit szeretnél látni és mire van lehetőséged megnézni. Itt viszont már hosszú ideje a darabok szakszerű osztályozását kapja meg a néző Constantin Chiriactól, amelynek alapján könnyebben dönthet. Mivel Románia nem tartozik a kedvelt turisztikai célpontok közé és ez a fesztivál megérdemelné azt, hogy minél többen megismerjék, úgy döntöttem, hogy egy új könyvet fogok kiadni a szebeni eseményről. Ez a következő projektem.”

Mihaela Helmis hozzátette, hogy Szebenben a tegnapi nap főszereplője Silviu Purcărete volt, ugyanis két általa rendezett darabot is bemutattak, az egyik a „Godot-ra várva” volt, míg a másik a „Kikapós hercegnő meséje” (Povestea prinţesei deocheate), amelynek forgatókönyvét Purcărete Curuja Nanboku japán szerző egyik műve alapján írta.

Székely Ervin, Rador