2015. január 5

 Klaus Iohannis államfő a jővő héten megkezdi a tanácskozásokat a parlamenti pártok vezetőivel

Klaus Iohannis államfő a jővő héten megkezdi a tanácskozásokat a parlamenti pártok vezetőivel, közölte a román közszolgálati rádióval Tatiana Niculescu Bran, az Elnöki Hivatal szóvivője. Elnöki mandátuma átvétele óta, Klaus Iohannis már többször folytatott megbeszéléseket Victor Ponta miniszterelnökkel és a kormány több tagjával, neveztesen Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettessel, Mircea Duşa védelmi miniszterrel és Bogdan Aurescu külügyminiszterrel, pontosabban azon területeken, amelyek az alkotmányos előirások értelmében az államfő tevékenységéhez kötődnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.05)

Február végéig elkészül az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt kormányprogramja

Február végéig elkészül a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányprogramja és a parlament tavaszi ülésszakán bizalmatlansági indítványt terjeszt be Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök kormánya ellen, jelentette be hétfőn Alina Gorghiu liberális társelnök.Gorghiu szerint a PNL előre hozott választásokon szeretne kormányra kerülni, de elismerte: nehéz lesz teljesíteni ennek alkotmányos feltételeit. A 2016 őszén esedékes parlamenti voksolást akkor lehetne előrehozni, ha Klaus Iohannis államfő feloszlatná a parlamentet. A PNL azt követően készül a kormányzásra, hogy a novemberi elnökválasztáson Klaus Iohannis, a párt akkori társelnöke, legyőzte ellenjelöltjét, Victor Pontát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.05)

2015-ben nem módosul a dijak és adók mértéke

2015-ben általában nem módosul a dijak és adók mértéke, tájékoztattak a helyi önkormányzatok. Január 5-én, már az első munkanapon  nagyon sokat igyekeztek kifezetni az adókat. Ezek begyűjtése problémamentesen kezdődött, például, a fővárosban. Egyes polgármesteri hivatalok – Resicán és Vaslui-on – azonban csak január 7-től kezdik meg az adóbegyűjtési programot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.05)

Egy román és egy görög tengerész életét vesztette Libiában

Egy román és egy görög tengerész életét vesztette Libiában azt kovetően, hogy egy ismeretlen vadászgép rakétát lőtt arra a hajó fedélzetére, amelyen tartózkodtak, közölte a román külügyminisztérium. A támadás Libia keleti részében, Derna kikötőjében történt, amelyet az iszlám lázadók tartanak ellenörzésük alatt. A román tengerész Derna kikőtőben horgonyozott tartályhajó fedélzetén tartózkodott, amikor – szemtanuk szerint – egy ismeretlen katonai repülőgépről kilőtt rakétatámadás érte. A megtámadott hajó mintegy 13 ezer tonna kőolajat szállitott és fedélzetén 26 tengerész tartózkodott, köztük három román. A hajó jelenleg Pireu kikötő fele tart, ahol a román tengerész családja konzuli segitségben részesül az elhúnyt repatriálásáért. A román és a görög külügyminisztériumok közölték, hogy monitorizálják az ügy kivizsgálását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.05)

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet érettségire felkészítő programot indított Székelyföldön

A magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet és partnerei hétfőn Székelyudvarhelyen bemútatták azt a programot, amely a mostanig a legtöbb nehézséget okozó tantárgyakból, elsősorban román nyelv és irodalomból készíti fel az érettségi vizsgára a székelyföldi magyar fiatalokat.A program keretében 850 székelyföldi magyar végzős diák vehet részt ingyenesen a tanév végéig tartandó érettségi felkészítőkön. Az iskolások mintegy kétharmada román nyelvből és irodalomból, harmadrésze pedig matematikából igényelte a segítséget. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke az MTI-nek elmondta, hogy Székelyföldön évek óta 50 százalék körüli a sikeres érettségizők aránya és a legtöbben a román nyelv és irodalom vizsgán buknak meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.05)

Autor: Rozalia Ganciulescu