2020. Július 20

Világjárványügyi helyzetkép

Ma reggelig a világon összesen 14.457.916 ember kapott új típusú koronavírus-fertőzést. A világjárvány összesen 188 országot érintett – ez derül ki az Egyesült Államokbeli John Hopkins Egyetem kutatásából. A napi új fertőzések száma hozzávetőleg 169,2 ezer. A világjárvány kirobbanása óta 605.205-en haltak meg a COVID – 19-es betegség következtében és több mint 8,1 millióan meggyógyultak.
A fertőzés által leginkább sújtott ország az Egyesült Államok, ahol mintegy 3,7 millió ember kapta meg a kórt. A második helyen Brazília áll 2 millió fertőzöttel, ezt követi India (1 millió fertőzött), Oroszország (771,5 ezer fertőzött) és Dél Afrika (364,3 ezer fertőzött). A szomorú statisztika első tíz helyén található még Peru, Mexikó, Chile, Nagy Britannia és Irán. A legtöbb halálesetet szintén az Egyesült Államokban regisztrálták, 140.534 esetet. Oroszországban az elmúlt 24 órában 6.109 új fertőzést regisztráltak. (Rador Hírügynökség a Lenta.ru nyomán)

A rendkívüli parlamenti ülésszak napirendjéről

Mint ismeretes a törvényhozás ezen a héten is folytatja a rendkívüli ülésszak munkálatait. A Szenátusban megvitatásra kerül a Képviselőház által már elfogadott „Köztörvényesek nélküli közhivatalokat” elnevezésű polgári kezdeményezést. A kezdeményezésről a végleges döntést a törvényhozásban a Szenátus hivatott meghozni. A jogszabálytervezet lényege az, hogy megtiltja a jogerősen elítélt személyeknek azt, hogy közhivatalt töltsenek be. A kezdeményezés már több éve a parlament napirendjén van. Ugyancsak ezen a héten a Képviselőház és a Szenátus ad-hoc vizsgálóbizottságában meghallgatják a Németországban spárgaszedő román állampolgárokat. A különbizottságba várják ezzel az üggyel kapcsolatban a Suceava, Kolozs és Beszterce Naszód megyei prefektusokat is – tájékoztatta a hallgatókat Alina Bordeiaşu, a közszolgálati rádió szerkesztője. (Radio România Actualităţi)

Esetlegesen visszahozhatók bizonyos szigorítások a koronavírus fertőzések magas száma miatt

Ezt Nelu Tătaru egészségügyi miniszter nyilatkozta a közszolgálati rádiónak. A tárcavezető elképzelhetőnek tartja, hogy a koronavírus-teszteket végző laboratóriumok nem két, hanem három váltásban dolgozzanak. Erre azért van szükség, mert naponta 6-7000 teszteredmény elmarad, tekintettel arra, hogy megnőtt az igénylés azon állampolgárok részéről, akik külföldön kívánják eltölteni a szabadságukat és a beutazáshoz szükségük van negatív koronavírus-tesztre. Ez késedelmeket okoz a teszteredmények közlésében. A miniszter elmondta, hogy jelenleg 133 laboratórium végez koronavírus-teszteket az országban. Ezek napi 19-20.000 tesztet végeznek és két váltásban dolgoznak. Amennyiben három váltásban üzemelnének a napi teszt-szám elérhetné a 27-28.000-et.
A miniszter ugyanakkor aggasztónak tartja, hogy a tengerparton és a Prahova völgyében működő vendéglátóipari egységek közül több nem tartja tiszteletben a járványvédelmi előírásokat, ami szükségessé teheti bizonyos szigorítások újbóli bevezetését. (Radio România Actualităţi)00

Meghosszabbították az ország egyes területeire kiadott narancsszínű viharjelzést a meteorológusok

A figyelmeztetés ma déli 12.00 órától lép érvénybe és Moldva nyugati és déli, Dobrudzsa északi, Ó-Románia északi és észak-keleti és Erdély keleti és dél-keleti vidékeire érvényes.
A jelzett területeken 21.00 óráig esőzésekre, viharokra és jégesőre lehet számítani. Ugyancsak estig sárga színű figyelmeztető jelzés lesz érvényben Máramaros térségére, valamint Erdély, Ó-Románia, Dobrudzsa és Moldva bizonyos részeire. Egyébiránt holnap reggelig az egész országban változékony időre lehet számítani. (Radio România Actualităţi)
Székely Ervin, Rador