2021. március 17/

 Vera Juorova: Románia az idén lezárhatja az igazságügy helyzetét megfigyelés alatt tartó Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust

Věra Jourova, az Európai Bizottság alelnöke, az európai értékekért és átláthatóságért felelős biztos a román közszolgálati rádiónak adott exklúziv interjúban elmondta, hogy Románia az idén lezárhatja az igazságügy helyzetét megfigyelés alatt tartó Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV), amnnyiben gyakorlatba ülteti az Európai Bizottság valamennyi ajánlatát. Tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság Romániára vonatkozó MCV-jelentésen, valamint az uniós országok jogállamiságára utaló jelentésen dolgozik, Věra Jourová számos online megbeszélést folytat a román hivatalosságokkal, birákkal, parlamenti tagokkal és a civil társadalommal, mig holnap Florin Cîțu miniszterelnökkel tárgyal. Mint Vera Juorova megjegyezte, az Európai Bizottság továbbra is úgy véli, hogy a bírák és ügyészek bűncselekményeit vizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) kihat a birák függetlenségére. „Ajánlátaink most is ugyanazok, mind 2017-ben és 2018-ban, beleértve a SIIJ felszámolásával kapcsolatos ajánlatot. A bizottság látni szeretné a Bűntető Törvényköny és a Büntetőeljárási Törvénykönyv időszerűsitését, hogy ezek összhangban legyenek az Alkotmánybiróság döntéseivel. Szeretnénk látni az igazságszolgáltatásra és a Legfelsőbb Bírói Tanácsra vonatkozó törvények elfogadását. Az Európai Bizottság problémásnak véli a bírák és ügyészek bűncselekményeit vizsgáló különleges ügyészséget”, hangsúlyozta az európai biztos. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.17)

Az Alfa Kartel szakszervezeti szövetséghez társult mintegy 100 szakszervezeti tag tűntetett a Victoriei téren

A mintegy 100 szakszervezeti tag ezáltal fejezte ki elégedetlenségét a költségvetési bérek befagyasztására, a minimálbér mintegy 41 lejjel való növelésére és az üdülési jegyek felszámolására vonatkozó kormányintézkedések miatt. Bogdan Hossu, az Alfa Kartel szakszervezeti szövetség elnöke leszögezte, hogy követeléseik egyaránt vonatkoznak az állami és magán szférában dolgozókra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.17)

Március 19-én kezdődik a Sea Shiled 21 elnevezésű NATO-hadgyakorlat

A Sea Shiled 21 elnevezésű NATO-hadgyakorlatot a román haditengerészet szervezi március 19-e és 29-e között. A hadgyakorlaton nyolc állam – Bulgária, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Románia, Spanyolország, az Egyesült Államok és Törökország –  több mint 2.400 katonája vesz részt, 18 hadihajóval és 10 légi járművel. A Sea Shield 21 multinacionális gyakorlat célja a román haditengerészeti erők, a román hadsereg más kategóriái, a belügyminisztériumnak alárendelt struktúrák és a NATO haditengerészeti erői közötti együttműködés ellenőrzése és megerősítése. A külföldi hadihajók március 17-19-e között kötnek ki Konstancán. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.17)

Klaus Iohannis államelnök munkaülést tart a Cotroceni palotában

Klaus Iohannis államelnök a Cotroceni palotában sorra kerül munkaülésen megvitatja a Nemzeti Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervet. Az Elnöki Hivatal szerint a találkozón részt vesz Ludovic Orban képviselőházi elnök, Florin Cîțu miniszterelnök, valamint Dan Barna és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesek és Cristian Ghinea beruházásért és európai projektekért felelős miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.17)

Raluca Turcan – Jelenleg 35 ezer ember részesül egyidőben állami nyugdíjba és fizetésbe

A kormány első olvasatba elemezte azt a szabályozó rendelkezést, mely értelmében a nyugdíjas korúak tevékenységüket 70 éves korukig meghosszabbíthatják. Raluca Turcan munkaügyi miniszter kihangsúlyozta, hogy ez opció és nem kötelezettség. Az állami alkalmazottak esetében a nyugdíjhoz való jogot felfüggesztik arra az időszakra, amelyben ezen alkalmazottak a munkavállalás folytatása mellett döntenek. Az emberek akár 70 éves korukig maradhatnak a munka mezején, mind az állami, mind a magánszektorban. Ugyanakkor lehetőségük van arra is, hogy meggondolják magukat és 70 éves koruk előtt nyugdíjba vonulnak. Ez esetben a pluszba ledolgozott éveket hozzáadják a többi évekhez, vagyis újraszámitják a nyugdijakat, magyarázta a munkaügyi miniszter, megjegyezve, hogy jelenleg 35 ezer ember kap állami nyugdijat és fizetést.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.17)

Gănciulescu Rozália