2016. január 21

A román kormány üzenete az új kisinyóvi kormányhoz

Románia kormánya reményének ad hangot, hogy az új kisinyóvi kormány szilárd és megbizható, Európa-barát elkötelezettségéről tesz tanubizonyságot, politikai akarata és konkrét akciói révén. Ezen elkötelezettséget kell tükrözze az Európai Unióval létrejött Társulási Egyezmény átfogó alkalmazása, a refomok gyakorlatba ültetése, a jogállam konszolidálása és a makrógazdaság stabilitása.  A román kormány úgy véli, hogy Moldova Köztársaság új kormányának beiktatása előre lépés az ország politikai stabilitásának megerősitésében. Románia továbbra is nyitott magatartásra helyezkedik a kétoldalú Stratégiai Partnerség fejlesztése és a folyamatban levő kooperációs projektek mielőbbi megvalósitása iránt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.21)

Klaus Iohannis államfő a diplomáciai képviseletek vezetőivel találkozik

A Romániában akkreditált diplomáciai képviseletek vezetőivel sorra kerülő találkozón Klaus Iohannis államfő beszámol az ország fontosabb külpolitikai irányvonaláról. A diplomáciai testület részéről beszédet mond Miguel Maury Buendia érsek, az új pápai nuncius Bukarestben, aki ez alkalommal átadja az államfőnek bemutatkozó levelét is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.21.

Az Állandó Választási Hatóság június 5-ét javasolja a helyhatósági választások megszervezésére

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) dokumentumai szerint a helyhatósági választásokra június 5-én kerül sor, 7 és 21 óra között, mig a választási kampány május 6-án kezdődik és június 4-én fejeződik be, reggel 7:00 órakor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.21)

Fagyriasztás hétfőig

Meghosszabbította hétfőig az Országos Meteorológiai Szolgálat a sárga fagyriasztást majdnem az egész országra, kivételt Szatmár, Bihar, Arad, Temes és Krassó-Szörény megye jelent. A hőmérsékleti értékek igen alacsonyak lesznek, éjjel és a reggeli órákban a hőmérők higanyszála gyakran süllyed majd mínusz 20–25 Celsius-fokig, elszórtan akár mínusz 28 fok is lehet, miközben a nappali csúcshőmérséklet túlnyomórészt negatív tartományban marad, néhol még a mínusz 10 Celsius-fokot sem haladja meg.Az idei tél eddigi leghidegebb hőmérsékleti értékét szerda reggel mérték a Kovászna megyei Bodzafordulón, ahol a hőmérők higanyszála mínusz 29,5 Celsius-fokig süllyedt. Nagyszebenben mínusz 23 fok volt, „legmelegebb” Marosvásárhelyen volt, itt mínusz 14 fokot mértek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.21)

Figyelmeztető sztrájkot tart holnap a kiszolgáló személyzet az otopeni-i repülőtéren

A 13 órától 15 óráig tartó sztrájk az említett időszakban induló járatok legtöbb kétórás késését okozhatja. A reptéri kiszolgálást biztosító egyik cég alkalmazottai azért döntöttek az időszakos munkabeszüntetés mellett, mert elégedetlenek béreikkel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.21)