2022. június 9.

Bogdan Aurescu külügyminiszter ma részt vesz az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) éves miniszteri találkozóján

Románia első alkalommal kapott meghívást a találkozóra tagjelölti minőségben. A tanácskozás napirendjén szerepel Románia mellett Brazília, Bulgária, Horvátország és Peru tagfelvételi kérelmének megvitatása. Hazánkat az év elején hívta meg a csatlakozási tárgyalásokra az OECD. A szervezetnek jelenleg 38 fejlett gazdasággal rendelkező tagja van, köztük az Egyesült Államok, Németország, Franciaország és Japán. (Radio România Actualităţi)

A belügyminiszter ma nyilatkozott a rendvédelmi szerveknek a tevékenységéről, a Saga-fesztiválon történtekkel összefüggésben

Lucian Bode elmondta, hogy tavaly több mint hétezer büntetőeljárást kezdeményeztek kábítószerek fogyasztása, illetve azok birtoklása miatt, s az az elmélet hamis, miszerint a Belügyminisztérium emberei nem voltak jelen a Saga-fesztiválon.

Mint ismeretes, a fővárosi rendezvényen két fiatal meghalt, többeket pedig kórházba szállítottak túladagolt kábítószer-fogyasztás miatt. Lucian Bode elmondta, hogy a fesztivál három napja alatt a rendvédelmi szervek 400 tagja teljesített szolgálatot a koncerteken. A tárcavezető hozzátette, hogy arra kérte a szakszolgálatokat, hogy készítsenek egy tervet a kábítószer-fogyasztás megelőzésére és visszaszorítására. (RADOR Hírügynökség)

Nőtt Románia kereskedelmi deficitje

Az év első négy hónapjában mintegy tíz milliárd euró volt a deficit, ami a tavalyi év hasonló időszakához képest három milliárd eurós növekedést jelent. Az import 25,5 százalékkal, az export viszont csak 20,7 százalékkal nőtt – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) ma közzétett adataiból. Az export és az import növekedésében jelentős szerepe volt a járművek és a hozzájuk tartozó felszerelések kereskedelmének. Az Európai Unió országainak vonatkozásában 70 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom – közölte az INS. (Radio România Actualităţi)

Javaslatokkal járulnának hozzá a civilek az új oktatási törvény kidolgozásához

Több civil szervezet, illetve magánoktatási intézmény fogott össze és juttatták el az Oktatásügyi Minisztériumnak azoknak a javaslatoknak a listáját, amelyeket szeretnék, ha a kormány szakemberei beépítenének az új oktatási törvény tervezetébe. A jogszabály várhatóan a jövő évben lép életbe. A javaslatok egy része az oktatási menedzsment szakmaiságát hivatott emelni, illetve a tanári karriert szándékozik rugalmasabbá tenni.

Andrea Nistor, az Értéket az Oktatásba Egyesület igazgatója a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy több mint 30 civil szervezet három hónapon át dolgozott azért, hogy összeállítsák a javaslat-csomagot. Munkájukat a magánszféra is támogatta. A mintegy húsz kereskedelmi kamarát és üzleti csoportot magába foglaló Koalíció Románia Fejlődéséért stratégiai partnere az oktatási törvényen dolgozó civileknek. (Radio România Actualităţi)

Viharokra figyelmeztetnek tizenhét megyében

17 megyére érvényes sárga jelzésű, légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM).

A figyelmeztetés este 9 óráig van érvényben, többek között Beszterce Naszód, Fehér, Kolozs, Szeben és Brassó megyében is. Az érintett térségekben, és a magasabban fekvő területeken légköri instabilitásra, villámlással kísért záporokra, zivatarokra, és viharos erejű szélre kell számítani. Néhol jégeső is lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja 20-30, helyenként akár a 40 litert is négyzetméterenként. (Marosvásárhelyi Rádió)

Székely Ervin, RADOR