2015. november 11

Klaus Iohannis államfő kihirdette a magyar nyelv napjának megünnepléséről szóló törvényt

Klaus Iohannis államfő szerdán kihirdette az RMDSZ által kezdeményezett törvényt, amely Romániában is a magyar nyelv napjává nyilvánítja november 13-át. A tervezetet júniusban a szenátus ellenszavazat nélkül szavazta meg, mig októberben a képviselőházban 264-en támogatták, tízen ellenezték, míg 19 képviselő tartózkodott, tájékoztatott az MTI. Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója által közösen kezdeményezett jogszabály értelmében ezen a napon a magyarlakta településeken különböző kulturális programokat szervezhetnek, amelyekhez a helyi önkormányzatokon kívül a civil szervezetek is hozzájárulhatnak. Mi több, a közmédia is sugározhat az ünnepre hangoló műsorokat. A törvény kihirdetése után a magyar tannyelvű iskolák ünnepélyes keretek között is megemlékezhetnek a magyar nyelv napjáról.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.11)

Klaus Iohannis államfő az EU határellenőrzésének szigorítását szorgalmazta

„Az Európába irányuló bevándorlóáradat megfékezéséhez az EU határellenőrzésének szigorítására van szükség”, hangsúlyozta  szerdán Klaus Iohannis a máltai informális uniós csúcstalálkozó előtt tartott sajtótájékoztatóján. Mint megjegyezte: nem Románia határairól beszél, mert ezek „nagyon jól működnek”, nem ezeken a határokon jelentkeztek a migránsokkal kapcsolatos problémák.   Leszögezte, hogy Románia szolidáris az EU többi tagországával, és részt akar venni a migrációs válságra adandó közös megoldás kidolgozásában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.11)

Dacian Cioloş miniszterelnök-jelölt megkezdte tanácskozásait a parlamenti pártok vezetőivel

Az új kormány támogatásáért – melynek megalakitására tiz nap áll a miniszterelnök-jelölt rendelkezésére – Dacian Cioloş megkezdte tanácskozásait a parlamenti pártok vezetőivel. Elsőként a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR) vezetőivel folytatott megbeszéléseket, a szövetség székházában. Mint a miniszterelnök-jelölt elmondta,”a tárgyalások első fordulójáról van szó az általa alakitandó szakértői kormány és ennek programjában szereplő prioritások elfogadásához szükséges politikai támogatás megszerzéséért”. Dacian Cioloş az RMDSZ, az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége) és a PSD (Szociáldemokrata Párt) vezetőivel is tárgyal.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.11)

Decembertől tiz százalékkal növelik egyes költségvetésiek fizetését

A 10%-os béremelésben nem részesülnek az egészségügyben és a tanügyben dolgozók, illetve a közméltóságok, akiknek fizetését már október 1-től 25%-al növelték. Annak dacára, hogy a pénzügyminisztérium nem támogatta a javaslatot, mig a liberális és a szociáldemokrata képviselők a plénumon ellentétes véleményeket fogalmaztak meg, ami a béremelés időszerűségét és a finanszirozási forrásokat illeti, a javaslatot 311 szavazattal, egy ellenében és hét tartózkodás mellett szavazták meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.11)

A kormány 26,3 millió lejjel egészitette ki az egészségügyi minisztérium költségvetését

A rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékalapból 26,3 millió lejjel egészitette ki a kormány az egészségügyi minisztérium költségvetését, a Coletiv Klubban kitört tűzvész sebesüljei korházi kezelésének folytatására és rekuperálására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.11)

Rozalia Ganciulescu