2023. április 6.

Az óvodásoknak, kis- és középiskolásoknak ma tartják utolsó tanítási napjukat a húsvéti szünet előtt

Ez 12 napig fog tartani. Holnap kezdődik és április 18-án, kedden ér véget. A szünet magában foglalja a katolikus húsvétot, amely vasárnap lesz, és az ortodox húsvétot, amely egy héttel később, 16-án lesz. A gyerekek április 19-én, szerdán térnek vissza a tantermekbe, amikor is megkezdődik az idei tanév utolsó modulja. Elsőként a 12. osztályosok fejezik be az iskolát, akik június 2-án, a 8. osztályosok pedig egy héttel később, június 9-én. A többi gyerek számára a tanév június 16-án ér véget, és ez a modul magában foglalja a II., IV. és VI. osztályosok országos felmérését, amelyet május 9. és 25. között tartanak (Radio România Actualitați).

Vörös színű hóriadó van érvényben ma 10 óráig Botoșani és Iași megyékben, Suceava megye alacsonyabban fekvő területein, valamint több Neamț megyei településen

A helyi sürgősségi bizottság (ISU) úgy döntött, hogy a mai napon Botoșani, Iași és Neamț valamennyi oktatási intézményében felfüggesztik a tanítást és lezárják a települések közötti utakat. Ugyanakkor szűrőket állítanak fel a városok kijáratainál, és korlátozzák a forgalmat minden járműkategória számára. Az intézkedés ma legalább 10 óráig érvényben maradnak. A narancssárga figyelmeztető jelzés  első jeleitől ma reggel 5 óráig 424 személyt és 207 járművet mentettek ki az utakról a katonai és önkéntes tűzoltók. Az önkormányzatok által biztosított központokban 72 személyt helyeztek el ideiglenesen. Tegnap este a tűzoltók hószánnal jutottak el egy gulioaiai asszonyhoz, akit a több mint két méteres hó, az erős havazás és a rossz látási viszonyok miatt 10 óra után vittek a botoșani-i megyei kórházba dialízisre. Egy darabani férfit szintén lánctalpas járművel szállítottak el tegnap este, miután a dorohoi kórházba őt szállító mentőautó elakadt a hóban. Az ISU egészségügyi személyzete videohíváson keresztül segített egy körülbelül 2,8 kg súlyú kislány születésénél, mivel a mentőautó a behavazott úton nem tudott eljutni Crasnaleuca-ba. Az anya és az újszülött már jó állapotban vannak. Az ISU felügyelősége 751 segélyhívást regisztrált a polgárok részéről, akik segítséget kértek, mert az utakon havazott. Az elmúlt órákban tűzoltók, csendőrök, határőrök, közúti munkások és a katonaság több mint 70 személyt szabadítottak ki a hó fogságából, miután járműveik elakadt a Botoșani és Suceava közötti úton. A bevetés még mindig tart. Az IGSU beavatkozott 30, a hó súlya alatt Botoșani településen kidőlt fa eltávolításába is, és annak érdekében, hogy az ilyen jellegű helyzeteket a lehető legjobb körülmények között tudják kezelni, az IGSU négy több áldozatot szállító járművet és négy lánctalpas járművet küldött Botoșani-ba Beszterce-Naszód, Olt, Hargita és Suceava megyékből.

A Rendkívüli Helyzetek Főosztályának sajtóközleménye szerint a rossz időjárás összesen 11 megyét érintett. Tíz megyei utat és egy országos utat lezártak, a hatóságok közel 70 autót vontattak el az utakról. (Radio România Actualitați)

Az Alkotmánybíróság ma tárgyalja a Mentsétek meg Romániát (USR) és a Jobboldal Ereje (Forţa Dreptei) parlamenti képviselőinek alkotmányossági óvását a parlamenti többség által a közelmúltban hozott azon döntései ellen, amelyekkel az Országos Audiovizuális Tanácsba és a Számvevőszékbe neveztek ki új tagokat

Monica Gubernát az Országos Audiovizuális Tanács elnökévé, Camella Pricopie-t pedig a számvevőszéki ellenőrző hatóság alelnökévé nevezték ki, mindkettőt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szavazataival. Az ellenzék az Alkotmánybírósághoz benyújtott beadványában azt állítja, hogy a szavazás idején nem volt elég parlamenti képviselő az ülésteremben, a többség mégis folytatta az eljárást. Ez az USR és a Forța Dreptei szerint alkotmánysértés volt, és azzal is vádolják a két kormánypártot, hogy zárt ajtók mögött osztoznak az állami intézmények vezetésén. (Radio România Actualitați)

Székely Ervin, RADOR