2016. október 7

Federica Mogherini EB-alelnök Bukarestbe látogat

Federica Mogherini, az Európai Bizottság alelnöke, az Európai Unió külügyi- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken Bukarestbe érkezett, azzal a céllal, hogy részt vegyen a Bucharest Forum nemzetközi konferencián. A vendéget ez alkalommal fogadta Klaus Iohannis államfő. A megbeszéléseken teritékre került, egyebek mellett, Moldova Köztársaság és Sziria helyzete. A találkozó után a román allamelnök kijelentette, hogy az Európai Unió megérti, hogy Románianak külön érdeke, hogy Moldova Köztársaság továbbra is „arccal Európa fele álljon”. A sziriai helyzet kapcsán Klaus Iohannis megjegyezte: „A sziriai konfliktus békés és diplomáciai úton való megoldását szorgalmazzuk. Mindketten egyetértettünk azzal, hogy a katonai közbelépés nem megoldás. Ami Moldova Köztársaságot illeti, megállapodunk abban, hogy támogatnunk kell Moldovát, közintézményeinek megerősitése és a tartós demokratikus élet kiépitése érdekében”. Ami a moldovai választásokat illeti, a felek egyetértettek abban, hogy az Európai Unió és Románia nem avatkozhat be e folyamatba, de figyelemmel követi a helyzet alakulását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.07)

November 1-től hatályba helyezik a magánszemélyek fizetésképtelenségét szabályozó törvényt

Tekintettel arra, hogy a magánszemélyek fizetésképtelenségét szabályozó törvény november 1-től hatályba lép, az adósságokat felhalmozott románok csődbe jutottaknak nyilvánithatják magukat. E törvény mielőbbi gyakorlatba ültetése végett, a dokumentum kezdeményezője, Ana Birchall, szocialdemokrata képviselő a kormánytól a szükséges intézkedések meghozását kérte. Megjegyzendő, hogy a képviselőház pénteken megszavazta ama törvénytervezet elfogadását, amely módositja a magánszemélyek fizetésképtelenségét szabályozó törvény gyakorlatba ültetésének elnapolására vonatkozó 61/2015. számú sürgösségi kormányrendeletet, igy a jogszabály hatályba helyezésének időpontját előbbre hozták november 1-re. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.07)

Megérkezett az első hat F-16 harci repulőgép

A román hadsereg pénteken hat, felújitott F-16 tipusú harci repulőgéppel gazdagodott. Az F-16 Fighting Falcon (Harci Sólyom) harci gépeket a Feteşti-i támaszponton fogadták ünnepélyes keretek között. Az eseményen részt vett Dacian Cioloş miniszterelnök és Mihnea Motoc védelmi miniszter is. Az ünnepi ceremónia Portugália, az Egyesült Államok és Románia nemzeti himnuszának elénekelésével kezdődött. Dacian Cioloş miniszterelnököt katonai tiszteletadással fogadták és a román légierő felszerelésében levő két F-16-os gép bemutató repülést végzett. „Románia belépése az F-16 Klubba szavatolja az átmenetet a jővő repülőgépje, az F35-ös vadászgép fele”, nyilatkozta Mihnea Motoc miniszter, a ceremóniát megnyitó beszédében. Mint rámutatott, az amerikai gyártmányú F-16 tipusú gépek fontosak Románia számára a NATO-n belüli együttműködési képesség növelése érdekében. A ceremónia végén a román és a portugál védelmi minszterek aláirták a repülőgépek átadási-átvételi hivatalos dokumentumait. Mint ismeretes, 2013-ban, Románia 12 F16-os gép megvásárlására kötött szerződést a portugál légierővel, melyek közül hatot most vett át a román hadsereg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.07)

A közszolgálati rádiók megoldást keresnek az előttük álló kihivásokra

A közszolgálati rádiók megoldást keresnek az előttük álló kihivásokra és az új technológia nyújtotta lehetőségek kihasználására. A Román Rádió a jövő évben megszervezi a Közsolgálati rádiók és televiziók menedzsereit tömöritő szervezet konferenciáját. Toshiyuki Sato, a szervezet elnöke a román radiónak adott interjúban arra a kérdésre válaszolva, hogy mit tehetnek a közszolgálati rádiók ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a digitális média térnyerése és az emberek magatartásának változása közepette, igy vélekedett: “A rádiókat már rég foglalkoztatja az internet jövedelmezőbb kihasználása. Nemrég azt tapasztaltam, hogy lehetetlen egy üzleti modellt létrehozni az internet világában. A rádiók többsége egyetért az anyagok közlésével a YouTube csatornán, a Google keresőn vagy a Twittere-en. Más megoldás nincs, mint az, hogy a rádiók bővitsék saját termékeik közvetitésének felületét az új média eszközeivel. Másrészt, a rádiók előnyben vannak, mivel egyes eseményekről, mint például a természeti csapások, egyenes adásban, a helyszinről közvetithetnek. További előnyünk, hogy kitünő szakemberekkel rendelkezünk és, igy mindig jelen tudun lenni minden fontos eseményen. Az internetes média általában mások hiranyagát használja fel. A rádiók saját hiranyaggal, programokkal rendelkeznek, amelyeket másoknak is felajánlhatnak”. (RADOR HIRHÜGYNÖKSÉG – 10.07)/ademeny