2023. július 13.

Monica Lovinescura emlékezik a közszolgálati rádió

Idén ősszel a közszolgálati rádió kulturális csatornája (Radio România Cultural) Monica Lovinescu, a háború utáni időszak újságírója és irodalomkritikusa, a romániai száműzetés legfontosabb női hangja előtt tiszteleg. Ezzel a széleskörű szerkesztőségi projekttel az egyetlen, kizárólag a kultúrával foglalkozó országos csatorna csatlakozik a Humanitas Kiadó és a Humanitas Aqua Forte Alapítvány törekvéseihez, hogy Monica Lovinescu születésének 100. évfordulója alkalmából széleskörű programsorozatot szervezzen 2023-ban.

A rádió kulturális projektje november 6-án, hétfőn indul a Tanúságtétel című sorozattal, amelyben Monica Lovinescu naplóiból származó részleteket az általa ismert emberek mesélnek el. Gabriel Liiceanu, Marie France Ionesco, Gabriela Adameșteanu, Nicolae Manolescu, Dorin Tudoran, Matei Vișniec, Ana Blandiana, Vlad Zografi, Theodor Paleologu, Dinu Flămând, Doina Jela, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu és még sokan mások idézik fel a Monica Lovinescuval együtt megélt pillanatokat. Vallomásaik tükörnaplót alkotnak majd, portrét erről a személyiségről, aki meghatározó nyomot hagyott közelmúltunk történelmében.

A Radio România Cultural egy „Monica lemezei” című adássorozatot is készít Horia-Roman Patapievici bevezetőjével, amely Monica Lovinescu legkedveltebb zeneszámait sugározza, amelyekről naplóiban írt. (RADOR Hírügynökség)

Kábítószer-kereskedőket fogtak Besztercén

A megyében két vádlottat – egyikük kiskorú – tartóztattak le kábítószer-kereskedelem és pszichoaktív hatású termékekkel való üzérkedés miatt. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) ügyészei azzal vádolják őket, hogy tavaly decembertől napjainkig több mint 140 alkalommal ismételten kannabuszt és pszichoaktív hatású anyagokat adtak el vagy kínáltak ingyenesen, főként kiskorú fogyasztóknak a megyében. A házkutatások során többek között három, a növényi anyag nyomait tartalmazó aprítógépet, három mobiltelefont és két nagy pontosságú mérleget találtak. A nyomozók a kiskorú vádlott 30 napos előzetes letartóztatását kérték a bíróságtól, míg a másodrendű vádlottat 60 napra bírósági felügyelet alá helyezték – jelentette Diana Surdu, a közszolgálati rádió tudósítója. (Radio România Actualităţi)

Tiltakoznak a halászok

Több tucatnyi gazdálkodó tiltakozott tegnap a mezőgazdasági minisztérium előtt, elégedetlenkedve az halgazdálkodás helyzetével, amely szerintük csődközeli állapotban van, mivel a Romániában elfogyasztott halak fele importból származik, miközben bizonytalan a halgazdaságok tulajdonjoga. A tiltakozók azt állítják, hogy az európai finanszírozás nem jelent valódi támogatást, és követelik, hogy az akvakultúrát tekintsék állattenyésztési tevékenységnek, és részesüljön támogatásban. (Radio România Actualităţi)

Megállapodott a kormány az egészségügyi szakszervezet képviselőivel

Az „Egészségügyi Szolidaritás” Szövetség képviselői, akik ma Bukarestben elsősorban a bérjogokért tüntettek, megegyeztek a kormány vezetésével és az egészségügyi miniszterrel.

Alexandru Rafila bejelentette, hogy a megbeszéléseket követően olyan változtatásokban állapodtak meg, amelyek lehetővé teszik a bértörvényben előírt juttatások és prémiumok teljes körű kifizetését, a több műszakban dolgozó személyzet minden kategóriája számára. Megegyezés született továbbá a kollektív munkaszerződés véglegesítéséről olyan értelemben, hogy az tartalmazza az érdekvédelmi szövetségnek az alkalmazottak jogaira vonatkozó egyéb javaslatait is.

A miniszter szerint a párbeszéd a jövő héten folytatódik, hogy a megállapodásban foglaltakat – törvényesen – végre is lehessen hajtani. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin – RADOR