2014. október 30

Száz lejjel növelik az egészségügyi dolgozók fizetését

Az egészségügyi szakszervezeti képviselők befejezték a tárgyalásokat Victor Ponta miniszterelnökkel és Rovana Plumb munkaügyi miniszterrel. Mint Leonard Bărăscu, a Sanitas Szakeszervezeti Szövetség elnöke elmondta, először sikerült az egészségügyi alkalmazottaknak közös nevezőre jutniuk a kormányképviselőkkel. Igy, jövő év január 1-től 100 lejjel növelik az egészségügyi- és a szociális ellátórendszerben dolgozók fizetését, fűzte hozzá Leonard Bărăscu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.30)

Házkutatást végeztek az Országos Audiovizuális Tanács székhelyén

Laura Gerogescu, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) elnöke a román közszolgálati rádiónak megerősitette, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) ügyészei a CNA több irodájában házkutatást végeztek és lefoglaltak bizonyos dokumentumokat, arról viszont nem szóltak, hogy miyen ügyben hajtották végre az akciót. Birósági források szerint, a korrupcióellenes ügyészek  mostani akciója valószinüleg olyan hamis panaszemelésekkel hozható összefüggésben, melyek nyomán megbűntettek négy televizió csatornát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.30)

Spontán tiltakozást tartottak a loneai köszénbánya dolgozói

Csütörtök reggel nem mentek le a mélybe és spontán tiltakozást tartottak a loneai kőszénbánya második váltásban dolgozó munkásai, elégedetlenségüknek adva hangot amiatt, hogy máig sem fizették ki számukra szabadságpénzüket. A bányászok kijelentették, hogy amennyiben péntek délután 16 óráig nem folyósitják az őket megillető összegeket – amint ezt egyébként a Vajdahunyad-i Energetikai Komplexum vezetősége megigérte -, a föld alatt maradnak, mivel nem egyeznek bele egy újabb határidő kijelölésében. Mint Vasile Păduraru, a bányászok vezetője kihangsúlyozta, a második váltásban dolgozó bányászok nem jönnek fel a felszinre, amig követelésük meg nem oldódik, és megtörténhet, hogy más bányák dolgozói is csatlakoznak tiltakozásaikhoz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.30)

Kelemen Hunor: új alkotmány kell az országnak

Kelemen Hunor szerint Románia hibázott, amikor 1992-ben olyan alkotmányt fogadott el, amely megtiltotta a későbbi generációknak, hogy a jövőjükről gondolkozzanak, ezért az országnak új alkotmányra van szüksége. Erről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség államfőjelöltje a választási kampányát lezáró sajtótájékoztatón beszélt csütörtökön Kolozsváron. Arra utalt, hogy a román alkotmány kimondja:  megváltoztathatatlan az alaptörvény első cikkelye, mely szuverén és független egységes nemzetállamként határozza meg az országot. Kelemen Hunor úgy véli, a 2016-ban megválasztandó parlamentnek lenne az a feladata, hogy elfogadja az új alaptörvényt. Hozzátette, az új alkotmánynak meg kellene őriznie a kétkamarás parlamentet, de be kellene vezetnie a regionalizmust, és Romániát többnemzetiségű államként kellene meghatároznia. Az RMDSZ jelöltje kijelentette, a szövetség vezető testületei csak a választás vasárnapi első fordulója után döntenek arról, hogy mit tanácsolnak a magyar választóknak a második fordulóra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.30)

Demeny Andrei