2022. március 15

Klaus Iohannis: felelősségünk az együttélés példájának és gyakorlatának átadása a következő nemzedékeknek
Klaus Iohannis államelnök szerint a humanista értékek őrzőjeként a különböző nemzetiségű román állampolgároknak közös felelőssége, hogy továbbadják a következő nemzedékeknek az együttélés példáját és gyakorlatát – olvasható a román elnöknkek a romániai magyarokhoz március 15. alkalmából intézett üzenetében. Az elnöki hivatal oldalán közzé tett üzenetben Iohannis egészséget, békét, jólétet kívánt a romániai magyaroknak nemzeti ünnepük alkalmából, amikor „kinyilvánítják nemzeti identitásukat és a szülőföldjükhöz való ragaszkodásukat”. Az elnök méltatta a magyaroknak a romániai társadalom építéséhez való hozzájárulását, illetve „azt a jelentős szerepet, amelyet az ország fejlődésének alapját képező projektek gyakorlatba ültetésével töltenek be”. „A szorgalmuk és az elevenen ébren tartott hagyományaik révén a magyarok mindig gazdagították Európa kultúráját és az emberiség kulturális örökségét. Még akkor is, ha természetes módon a nemzetiségi önazonosságunk elválaszt minket egymástól, a közös értékek jelentik azt a hidat, amely közelít bennünket egymáshoz. Ezek az értékek egyesítenek minket a demokráciában, a szabadságban és az emberi méltóságban” – olvasható az üzenetben. Az elnök rámutatott, hogy a fiatalok kölcsönös tiszteletre nevelése, az etnikai és felekezeti sokszínűség megbecsülése, a gyűlöletbeszéd elutasítása, az interkulturális, a nemzetiségek és a felekezetek közötti párbeszéd elősegítése mind olyan célok, amelyekkel azonosulnak a romániai magyarok a társadalom többi részével együtt. „Ebben a szabad és demokratikus világ számára nagy megpróbáltatásokkal teli időszakban kívánom a magyaroknak, hogy töltsék örömmel ezt a napot a szeretteik körében a jövő békéjének reményében” – olvasható Iohannis üzenetében. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.15)
Nicolae Ciuca: a román kormány tiszteletben tartja a magyar közösség identitását és értékeit
Nicolae Ciuca miniszterelnök a magyar közösség identitásának és értékeinek tiszteletben tartásáról biztosította a maga és kormánya nevében magyar nemzetiségű polgártársait kedden, március 15-ei üzenetében. A kormány sajtóirodája által közzétett köszöntőjében Ciuca áldott ünnepet kívánt az ország magyar nemzetiségű polgárainak, és örömét fejezte ki azért a sokszínű egységért, amelyet az Európai Unióhoz tartozás jelent. Úgy vélte, a világjárvány évei és azok a jelenlegi kihívások, amelyekkel együtt kell szembenézniük, még közelebb hozták egymáshoz a románokat és magyarokat, akik ebben a nehéz időszakban nemcsak az egymás iránti, hanem a háború elől az országba menekülő ukrán szomszédok és barátok iránti szolidaritásban is osztoznak. „Annak a toleranciának és harmóniának a jegyében, amelyre alapozva minden romániai kisebbség azonos alkotmányos jogokat élvez, ma alkalmunk van kifejezni nagylelkűségünket és hálánkat. Isten éltessen minden magyart Romániában és mindenütt a világon!” – zárta üdvözletét a kormányfő. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.15)
Marcel Ciolacu: szerdán kerül a kormány elé az energiaszámla-támogatási rendszerről szóló rendelet
Várhatóan szerdán vitatja meg a kormány az április 1-jétől érvényes energiaár-kompenzációs intézkedésekről szóló sürgősségi rendeletet – jelentette ki hétfőn a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Marcel Ciolacu azt mondta, tudomása szerint szerdán kerül a kormány elé az április 1-jétől érvényes energiaszámla-támogatási rendszerről szóló rendelet, ezt követően pedig összeülnek a koalíciós pártok vezetői, hogy megvitassák az üzemanyag-drágulás kérdését. A PSD elnöke azt mondta, jómaga továbbra is az üzemanyag jövedéki adójának felére csökkentését szorgalmazza, de a döntést a koalícióban hozzák meg. Ciolacu beszélt arról is, hogy a mezőgazdasági miniszter „nagyon eltökélt, és vannak megoldásai” egy esetleges élelmiszerválság megelőzésére. „Ha Románia felhalmozza a szükséges tartalékokat, gond nélkül folytathatjuk az exportot. Szakértők szerint Románia olyan élelmiszer-termelő kapacitással rendelkezik, amellyel nem 20 millió, hanem 40-50 millió embert is el tudna tartani” – fogalmazott a PSD elnöke. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.15)
Koronavírus Romániában: Majdnem ötezer az új fertőzöttek száma
A legutóbbi tájékoztatás óta 4854 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában – közölte kedd délelőtt az egészségügyi minisztérium. Ez 2767-tel több, mint egy nappal korábban, de hozzátartozik, hogy míg hétfőre alig több mint 18 ezer koronavírus-tesztet végeztek el, az utóbbi egy napban a 44 ezret is meghaladja az elvégzett tesztek száma. A keddi jelentésben szereplők közül 595-en újrafertőződött betegek, emellett 427 fertőzött személynek lett ismét pozitív a tesztje. Az új esetekkel 2 798 935-re nőtt a pozitív esetek szám járvány eleje óta. A jelentésben 69 koronavírussal diagnosztizált személy halála szerepel, de az elmúlt 24 órában csak 60-an hunytak el, 9 haláleset korábban következett be, és csak most került a statisztikába. 68-an közülük más betegségekben is szenvedtek, 60-an oltatlanok voltak. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.15)