2021. október 27

Az USR kész folytatni a tárgyalásokat a koalíció helyreállításáért

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kész felújitani a tárgyalásokat a koalíció helyreállitásáért, ha a Nemzeti Liberális Párt (PNL) feladja a tárgyalásokat a szociáldemokratákkal és elfogadja a kormányprogramról szóló párbeszédet, nyilatkozta Ionuț Moșteanu, a párt szóvivője. Az USR-képviselő szerint a korábbi kormányzási formát nem lehet helyreállitani a jövő hét végéig, ugyanis ekkor jár le a kinevezett miniszterelnöknek kitűzött tiz napi határidő, mely alatt ismertetnie kellett volna a kormányprogramot és a miniszterek névsorát. „Az USR eddig nem kapott felkérést a koalíció helyreállitására. A PNL-nek az USR-rel vagy a PSD-vel kell döntenie. Szerintem ezt csak szombaton tudjuk megtenni. A koalíciót abszolút szilárd, az eddigieknél jóval erősebb alapokra kell újjáépíteni, és ezeket össze kell hangolni a kormányprogrammal, a kormányprogram prioritásaival, az országos helyreállitási tervvel (PNRR), a reformok ütemtervével és a koalíció működésének módjával”, hangsúlyozta Ionuţ Moşteanu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)

Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök bejelentette a kormányprogram és a miniszteri lista parlament elé terjesztésének esetleges ütemtervét

Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök folytatni tervezi a tárgyalásokat a  Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) és a Szociáldemokrata Párttal (PSD). Mint megemlitette, mandátuma pillanatnyilag egy kisebbségi kormány támogatására vonatkozik, de megbizásának esetleges lazítását megvitatják a párton belül és ennek függvényében döntenek. Nicolae Ciucă egyben közölte a kormányprogram és a miniszteri lista parlament elé terjesztésének esetleges ütemtervét, megjegyezve, hogy az „utolsó percig a kormányalakítás sikerén fog dolgozni és szombat estig a parlament elé terjeszti a kormányprogramot és a miniszterjelöltek listáját”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)

Marcel Ciolacu, a PSD vezetője csak a kinevezett miniszterelnökkel folytat tárgyalásokat az új kormányról

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője csak a kinevezett miniszterelnökkel óhajt tárgyalásokat folytatni az új kormányról és kizárja a tárgyalás lehetőségét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőivel. Mint hozzáfűzte, szerda reggel is telefonbeszélgetést folyatott Nicolae Ciucăval a politikai patthelyzet feloldásának lehetőségéről, amely nagyon fontos az egészségügyi válság és az emelkedő energia- és gázárak miatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)

A szenátus elutasitotta a zöld igazolvány munkahelyi bevezetését

A szenátus szerdán elutasitotta azt a törvénytervezetet, amely szerint a közalkalmazottak és a nagyobb magáncégek dolgozói csakis uniós Covid-igazolvánnyal mehetnek be a munkahelyükre. A szenátus ülésén részt vevő szenátorok többsége 67-60 arányban támogatta ugyan a tervezetet, de nem gyűlt össze a sarkalatos törvény elfogadásához szükséges (69 szavazatot feltételező) minősített többség.A zöld igazolvány munkahelyi bevezetését csak idén ősszel felbomlott jobbközép kormánykoalíció pártjai szavazták meg, a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) és a vírustagadó, jobboldali Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) ellene voksolt. E tervezet esetében a képviselőház szavaz döntő házként. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)

Az oktatási alkalmazottak fizetése veszélybe kerülhet, ha nem igazitják ki a költségvetést

Veszélybe kerülhet az oktatási dolgozók bérének kifizetése decemberben, ha addig nem kerül sor költségvetés kiigazítására, nyilatkozta Sorin Cîmpeanu ideiglenes tanügyminiszter. A figyelmeztetés olyan összefüggsében hangzott el, hogy a költségvetés kiigazítását csakis egy teljes jogkörrel rendelkező kormány végezheti, nem pedig egy menesztett és ideiglenes kormány, mint amilyen a Florin Cîțu vezette kabinet. Cîmpeanu miniszter megjegyezte, hogy az állami oktatási rendszer második félévében több pénzt költöttek el, mint amennyit a minisztérium költségvetésében előirányoztak. Azt azonban nem részletezte, hogy miért volt szükség nagyobb kiadásokra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)

Rozalia Ganciulescu – RADOR