2023. június 22

Az alapélelmiszerek árának önkéntes alapú csökkentését szorgalmazza az áruházláncok szövetsége
Az alapélelmiszerek árának önkéntes alapú csökkentését szorgalmazzák a kiskereskedelmi üzletláncok szövetségének (AMRCR) tagjai.  A szervezet képviselői pénteki közleményükben hangsúlyozták, készen állnak a kormánnyal közösen kidolgozni egy mechanizmust az alapélelmiszerek árának mérséklésére, de szerintük nem jogszabállyal kellene bevezetni az intézkedést, inkább ennek az önkéntes alapú alkalmazását támogatnák. Érvelésük szerint az áruházláncok a tejárcsökkentési mechanizmus kapcsán is „komolyságot tanúsítottak”. Az AMRCR szerint ahhoz, hogy az intézkedésnek érezhető hatása legyen, az önkéntes mechanizmust nemcsak a kereskedőknek, hanem a terméklánc valamennyi szereplőjének alkalmaznia kell. Szükségesnek tartják ugyanakkor, hogy a Versenytanácsot is bevonják a folyamatba. A szervezet tagjai hangsúlyozták, az ilyen intézkedéseket csak kivételes helyzetekben és korlátozott ideig kell alkalmazni a „rendkívül negatív jelenségek” – jelen esetben az infláció – ellensúlyozására és a vásárlóerő megőrzésére, hogy a fogyasztók hozzáférjenek az alapvető élelmiszerekhez. Az AMRCR több vállalatot tömörít, többek között az Auchan, a Carrefour, a Cora, a Kaufland, a Lidl, a Mega Image, a Metro Cash & Carry, a Penny, a Profi és Selgros bevásárlóközpontok is a tagjai. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.23)
Munkacsoport dolgozik az építőanyag-iparnak nyújtott állami támogatások rendszerén
Munkacsoport alakul az építőanyag-iparnak nyújtott állami támogatások rendszerének kidolgozására – jelentette be az ágazat képviselőivel tartott pénteki tanácskozás után Radu Oprea gazdasági miniszter. A tárcavezető a sajtónak elmondta, a Constructplus nevű támogatási program célja, hogy az építőanyag-ipar minőségi termékeket állítson elő, amiket a hazai építőipar hasznosít. Így az ország nem szorul importra, és csökken a kereskedelmi deficit – magyarázta. Az román közmédia beszámolója alapján a miniszter elmondta, hogy a hamarosan megalakuló munkacsoportba meghívják az ágazat képviselőit is, akik részt vesznek majd a támogatási program pályázati útmutatójának a kidolgozásában. Oprea az építőanyagok árának ötven százalékos csökkenésére számít a program beindítása után. Emlékeztetett, hogy a Romániában jelenleg felhasznált építőanyagok 70 százaléka importtermék, és ez az arány a későbbiekben akár a felére is csökkenhet Constructplusnak köszönhetően. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.23)
A PPC Csoport felvásárolja az Enel romániai érdekeltségeit
Jóváhagyta pénteken az Európai Bizottság, hogy a görög Public Power Corporation (PPC) átvegye az olasz Enel csoport romániai érdekeltségeit – tájékoztatott a brüsszeli uniós testület. A közlemény szerint a bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a felvásárlás nem vet fel versenyjogi aggályokat, mivel a két vállalat tevékenységei között nincs átfedés. Az olasz Enel március 9-én jelentette be, hogy az adósságcsökkentési tervének részeként 1,26 milliárd euróért eladja romániai érdekeltségeit a PPC-nek. A görög cégcsoport májusban megerősítette, hogy a tranzakciót a harmadik negyedévben le fogják bonyolítani. A felvásárlással a PPC Csoport megerősíti pozícióját a régióban, és a délkelet-európai energiapiac legnagyobb szereplőjévé válik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.23)
Kitart a hőség a következő napokban, de zivatarok is várhatók
Sárga és narancssárga riasztást adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható zivatarok miatt. Ugyanakkor a következő két nap országszerte nagy lesz a hőség – figyelmeztettek a szakemberek. Pénteken 20 órától szombat hajnali 4 óráig megerősödő szélre és viharokra figyelmeztető narancssárga riasztás lesz érvényben Máramaros, Szatmár, Szilágy, Bihar, Arad és Temes megyében, ahol 80-100 km/órás széllökésekre is számítani lehet. Beszterce-Naszód, Kolozs, Fehér, Hunyad és Krassó-Szörény megyében sárga riasztás lesz érvényben pénteken 19 órától szombat 10 óráig. Itt a fokozott légköri instabilitás miatt villámlással kísért záporokra, megerősödő szélre és helyenként jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25 litert, helyenként a 30-40 litert is négyzetméterenként. Az ország központi, déli és keleti megyéiben szombaton és vasárnap is számítani lehet záporokra, zivatarokra. Ugyanakkor pénteken és szombaton az ország szinte egész területén nagy lesz a hőség, a hőérzet-index meghaladja a kritikus 80 egységet. A hőmérséklet nappali csúcsértéke 31 és 36 fok között váltakozik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.23)