2021. április 16

Az Európai Beruházási Bank finanszírozza a romániai egyetemi oktatási infrastruktúra korszerűsítését

Az Európai Beruházási Bank finanszírozza a romániai egyetemi oktatási infrastruktúra korszerűsítését. A finanszírozás összértéke 100 millió euró, és már alírták a szerződéseket a legjobbnak számító három román egyetemmel. A kolozsvári Műszaki Egyetem 21 millió euró értékű szerződést írt alá az egyetemi bentlakások modernizálására és a kutatási infrastruktúra fejlesztésére. A bukaresti Műszaki Egyetem visszatérítendő finanszírozásában részesül, mig a „Carol Davila” Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem a szerződés alírása nyomán 24 millió euróba részesül két új orvosi kutatási központ finanszírozására. A finanszírozások kiegészítik az Európai Bizottság és a román kormány által biztosított összegeket, nyílatkozta Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter. A román kormány a következő időszakban 320 millió eurót fektet be az egyetemi infrastruktúrába. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.16)

Florin Cîţu miniszterelnök hivatalos kátogatást tesz Kolozs megyében

Florin Cîţu miniszterelnök pénteken hivatalos kátogatást tesz Kolozs megyében, Lucian Bode belügyminiszter kíséretében. A miniszterelnök találkozik a kolozsvári rendezvényipar képviselőivel és ellátogat a „Ion Creangă” Gimnáziumban kialakított oltási központhoz. A délután folyamán a megye polgásmertereivel folytat megbeszélést.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.16)

Péntektől regisztrálás nélkül igényelhető az AstraZeneca-vakcina bármelyik oltási központnál, ahol üres hely van

Azok, akik beakarják oltatni magukat a koronavírus ellen, regisztrálás nélkül felvehetik a vakcinát bármelyik oltási központnál, ahol üres hely van, a nemzeti immunizációs kampányban előírt eljárásoknak megfelelően. Az információs platform interaktív térképén tudható meg, hogy mely oltási központnál van megüresedett hely. Az oltásra személyazonosító okmánnyal jelentkezhetnek az oltást igénylők.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.16)

500 millió euró a HoReCa számára

A kornavirus járvány okozta helyzetben az Európai Bizottság jóváhagyta a hazai szállás- és vendéglátóipar számára Románia által javasolt 500 millió eurós támogatási sémát. Az intézkedés 2020. január 1. és december 21. közötti bevételkiesések 20% -át fedezi. A támogatás kedvezményezettenként nem haladhatja meg az 1,8 millió eurót, amelyet legkésőbb ez év december 31-ig folyósítják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.16)

Az új elektronikus személyi igazolvány augusztus elejétől lesz elérhető

Az új elektronikus személyi igazolvány augusztus elejétől lesz elérhető. Tekintettel arra, hogy nem lesz kötelező, az uniós országokba utazó román állampolgároknak, akik továbbra is az egyszerű személyi igazolvány mellett döntenek, kötelezően útlevéllel is kell rendelkezniük, deklarálta Octavian Oprea, Románia digitalizációáért felelős hatóság elnöke. Az új elektrónikus személyi igazolvány bankkártya méretű lesz és biztosítja az egészségügyi kártya működését is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.16)
Gănciulescu Rozália, RADOR