2015. július 6

A román államelnök reményének adott hangot Görögország európai jövőjét illetően

Klaus Iohannis államelnök reményének adott hangot, hogy sikerül felkutatni Görögország európai jövőjét szavatoló megoldásokat, miután a lakósság elutasitotta a nemzetközi hitelezők által javasolt intézkedéscsomagot. Egyik közösségi portálon közölt üzenetében Klaus Iohannis kihangsúlyozta: rendkivül fontos valamennyi uniós tagállam számára, hogy megoldást találjanak a görög válság áthidalására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.06)

Görögországnak szüksége van az EU-ra, mig az EU-nak szüksége van a görögökre, vélekedett Victor Ponta

Victor Ponta miniszterelnök szerint Görögországnak szüksége van az Európai Unióra, de az Európai Uniónak is szüksége van a görögökre. A miniszterelnök egyik közösségi portálon külön kihangsúlyozta, hogy a dialógus a megoldás a görög válságra és nem az egyoldalúan hozott döntések.Véleménye szerint függetlenül attól, hogy melyik utat választotta Görögország, hosszú évekig tartó reformokra lesz szükség, amely nagy áldozathozatallal jár.Mint megjegyezte, a külső események nem lesznek hatással Romániára, mivel a román gazdaság már a negyedik éve, hogy visszaállt a növekvő pályára. Az országot fenyegető nagy veszély belső jellegű és a hatalomért vivott ésszerütlen és kaotikus politikai küzdelemből adódik, hangsúlyozta Victor Ponta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.06)

A román EP-képviselők szerint Görögországra nehéz idők várnak

A román európai parlamenti képviselők szerint Görögországra nehéz idők várnak, mivel a görög kormánynak meg kell oldania a nemzetközi hitelezőkkel szembeni adósságot. A válság hatásait a leginkább az egyszerű emberek fogják érezni, vélték.Victor Boştinaru szociáldemokrata EP-képviselő szerint a Görögországnak hitelező nemzetközi intézmények a jövőben nem fektetnek be, mivel az ország európai jővője bizonytalan. Véleménye szerint a következő napokban Görögországban példátlan gazdasági és társadalmi feszültség keletkezik.Theodor Stolojan liberális európai parlamenti képviselő úgy vélte, hogy a Görögországban dolgozó románokra is kihat a görög válság.Görögországnak megállapodásra kell jutnia a pénzügyi hatóságokkal, ha a nemzeközi üzleti szférában akar maradni, fűzte hozzá. Megtörténhet, hogy az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése alkalmából rendkivüli vitát tartanak a görög helyzetről, közölte a román rádió riportere. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.06)

A közalkalmazotti bérek a kormány egyik prioritása

Rovana Plumb munkaügyi miniszter közölte, hogy a kormány új törvényt készít elő a közalkalmazotti bérek szabályozására és ez irányban a jövő héten megkezdi az egyeztetéseket a szociális partnerekkel. Mint ismeretes, a múlt héten a munkaügyi miniszter azt javasolta, hogy az új bérezési törvény elkészítésére egy külföldi tanácsadó céget alkalmazzanak, de végül a kormány úgy döntött, hogy belső erőforrásaira hagyatkozva alkotja meg e jogszabályt. A három évvel ezelőtti törvényt a Világbank segítségével dolgozta ki a kormány. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.06)

Radu Minea már hatodik napja, hogy éhségsztrájkol

Radu Minea, a Romániai Kutatók és Tervezők Szakszervezetének (FSLCPR) elnöke már hatodik napja, hogy éhségsztrájkol. Minea a múlt szerdától tiltakozik az Oktatási és Kutatási Minisztérium székháza előtt a román intézményekben elkövetett tövénytelenségek és visszaélések miatt, valamint azért, mert a kutatásban dolgozó szakértők már hónapok óta nem kaptak fizetést. Radu Minea a román rádió tudósitójának elmondta, hogy addig sztrájkol, amig a kormány rendezi a helyzetet. „Semmi sem oldódott meg, mi több önkéntesen bocsátották el az alkalmazottakat. Nem kaptuk meg sem a több hónapja elmaradt, sem a törvényszéken megnyert fizetéseket”, mondotta a szakszervezeti vezető. Sorin Cîmpeanu tárcavezető úgy nyilatkozott, hogy arra kérte Radu Mineat,  mondjon le az éhségsztrájkról és adjon hét nap haladékot a problémák megoldására, de Minea nem volt hajlandó erre, mivel – mint mondotta – már évek óta a román kutatás súlyos helyzetéről beszél és semmi eredmény nem született.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.06)