Solidaritate dincolo de război

Transport de măduvă din nordul Italiei la Moscova, prin Turcia, pentru a salva un tânăr rus care suferă de leucemie

Unitatea de Operațiuni pentru Logistica Transplantului și IBMDR, organismul instituțional italian care caută compatibilitatea între donatori și primitori la scară globală în cazul transplanturilor de măduvă osoasă, au dus la bun sfârşit o misiune extrem de complexă. O cursă contra cronometru, în care participanţii au încercat să dribleze obstacolele unui război nesfârșit, dificultățile logistice și riscurile imaginabile.
În timp ce armatele își flexează mușchii și se tem de riscul unui război total, un donator italian a decis să răspundă la apel și să-şi doneze o parte din măduvă pentru a salva un tanăr moscovit care suferea de o formă gravă de leucemie.
Toate bune şi frumoase, preluarea măduvei osoase de la donatorul aflat în nordul Italiei cu scopul de a o duce în Rusia nu era un lucru dificil, în timp ce predarea acesteia în mâinile medicilor ruși care trebuiau să efectueze transplantul, reprezenta o problemă, deoarece din cauza războiului în care este implicată Rusia, nu se acordă viză de intrare pentru a călători în țară, nici chiar pentru a salva o viață și nici cetățenii ruși nu pot veni în Italia.
După o discuție cu Unitatea Operațiuni de Protecție Civilă Transplant Logistics, care organizează și implementează transportul în numele IBMDR, s-a găsit soluţia salvatoare care a constat în organizarea unei curse de ștafetă, ”un schimb” între un emisar rus și specialistul italian, care ar fi trebuit să se întâlnescă într-un loc la care aveau acces amandoi, mai exact în Turcia și, astfel, a fost pusă în mișcare o mașinărie organizatorică complexă care a permis întâlnirea celor doi curieri la Istanbul.
De această misiune delicată s-a ocupat Massimo Pieraccini, președinte și fondator al Unității de operațiuni și ofițer de merit al Republicii Italiene, care povestește cum anunțul de bun venit al pilotului pe aeroportul turc: ”Welcome to Istanbul world meeting point” i s-a părut un semn de bun augur: ”Sincer, m-am gândit imediat că acel salut părea să fi fost inventat special pentru mine și Feruza, tânăra doctoriţă care trebuie să preia măduva, doi oameni care au venit din ţări diferite să se întâlnească şi să petreacă câteva minute împreună, după care fiecare se întoarce de unde a venit, ea cu acel dar care asigura supravieţuirea pacientului său, eu, cu emoţia de a fi contribuit la supravieţurea acelui om necunoscut”.
Schimbul, care a avut loc pe o canapea retrasă, a durat câteva minute, după care medicul rus a preluat măduva osoasă pentru a o transporta la spitalul pacientului. ”Cu un război care continuă și cu mari dificultăți logistice în organizarea schimburilor către și dinspre Rusia, solidaritatea umană continuă să câștige prin darul vieții”, explică Nicoletta Sacchi, director IBMDR. Graţie ideii de a face la Istanbul un ”schimb” al acestui prețios dar al vieții și cu ajutorul curierilor NOPC care s-au pus la dispoziție necondiţionat, în ciuda grevelor și a războaielor, am demonstrat încă o dată că solidaritatea nu cunoaște limite.www.lastampa.it
https://www.lastampa.it/cronaca/2023/06/23/news/la_solidarieta_oltre_la_guerra_trasporto_di_midollo_dal_nord_italia_a_mosca_via_turchia_per_salvare_un_giovane_russo_mala-12873659/
Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel