2022. március 11

Bukarestbe érkezett Kamala Harris

Az Egyesült Államok alelnökét Klaus Iohannis államfő fogadta a hagyományoknak megfelelően a Cotroceni-i Palota előterében, ahol felcsendült a két ország himnusza.

Amint arról a közszolgálati rádió riportere, Oana Bâlă beszámolt a hallgatóknak a hivatalos látogatás keretében Kamala Harris megbeszéléseket folytat az államfővel és más magas rangú tisztségviselőkkel. A látogatásra az Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt került sor. A felek megvitatják a NATO keleti szárnya megerősítésének kérdését és ennek kapcsán szóba kerül az amerikai katonai jelenlét romániai növelése is. (Radio România Actualităţi)

Megbüntetik az árdrágító benzinkutasokat

Mintegy 70 benzinkutat büntetett meg az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) összesen 370 ezer lej értékben. Egyidejűleg a szóban forgó hatóság rendeletben utasította a forgalmazókat a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok azonnali beszüntetésére. A belényesi benzinkutat, ahol két nappal ezelőtt 10 lejnél is magasabb áron kínálták a benzint 37.000 lejes büntetéssel sújtották. Az ügyben vizsgálatokat indított az Országos Pénzügyi Igazgatóság (ANAF) és a Versenytanács is. Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség szintén vizsgálatokat kezdett, tekintettel arra, hogy egyes személyek nem az arra alkalmas tartályokban vásárolnak üzemanyagot.

A kérdésről szólva Nicolae Ciucă miniszterelnök kérte az indokolatlan árdrágítók felelősségre vonását és szigorú megbüntetését. „Senkinek sem engedem meg, hogy hasznot húzzon ebből a helyzetből, és telhetetlenségből, vagy egyéb indokból megingassa az ország gazdaságát és megzavarja az állampolgárok életét. A felelős intézmények határozottak lesznek az ellenőrzések során, amelyeket végre kell hajtaniuk és kemény büntetéseket fognak kiosztani azoknak, akik megszegik a törvényt” – mondta a miniszterelnök.

A hatóságok arról biztosították a lakosságot, hogy nincsenek gondok az ország üzemanyag-tartalékaival és az utóbbi napok árrobbanását semmi sem indokolta. (RADOR Hírügynökség)

Hétfőn kezdődik a népszámlálás

Újdonság, hogy ez alkalommal az állampolgárok maguk is kitölthetik a kérdőíveket és elektronikus formátumban eljuttathatják a hatóságnak.

Első lépésként regisztrálni kell a www.recensamantromania.ro honlapon. Családonként egy személy kell regisztráljon, de a háztartás minden tagját, beleértve az időszakosan távollevőket (hosszabb ideig külföldön tartózkodókat is) be kell jelölni. Regisztráláskor be kell írni a személyi számot (CNP), valamint egy e-mail-címet, amelyre megkapjuk a kérdőív internetes linkjét. Az így kapott linket megnyitva kezdhetjük el a kérdőív kitöltését.

A kérdőív kitöltésére szánjunk időt és figyelmet. Számítások szerint egy hagyományos család esetében több mint félórát vesz igénybe, hogy minden kérdésre pontos választ adjunk. Mivel az etnikumra, anyanyelvre és vallásra vonatkozó kérdések a kérdőív vége felé találhatók, közösségünk szempontjából fontos, hogy ne zárjuk le a folyamatot a BEKÜLDÉS gombot megnyomva. Ha valamiért nem tudtuk egy alkalommal kitölteni a kérdőívet, bármikor (de május 15. előtt) visszatérhetünk az e-mailben kapott linkre kattintva.

Mielőtt megkezdenénk a kérdőívet költeni, figyeljünk arra, hogy minden szükséges adat (minden családtagé) a kezünk ügyében legyen. A következő adatokat kell ismernünk, hogy gördülékenyen menjen a válaszadás: minden családtag személyi száma (CNP); a lakóépület építésének éve; szobák összterülete négyzetméterben megadva; ha van: napkollektor felülete, illetve napelem vagy házi szélerőmű teljesítménye kW-ban; felsőfokú végzettség esetén: milyen évben, milyen intézményben, milyen szakon végeztek; ha dolgoznak: foglalkozás, beosztás, azaz a munkaszerződésben szereplő „funcţia”, „meseria”, román nyelven (foglalkozási jegyzék, COR), a munkaadó fő tevékenysége, román nyelven (ágazati besorolás, CAEN). Természetesen, ha a településünkön létrehozott összeírópont önkéntesei, munkatársai segítenek a kitöltésben, akkor ne felejtsük magunkkal vinni ezeket az adatokat.

A sikeresen kitöltött kérdőívről értesítést kapunk a rendszertől, és 7 nap után a fent említett honlapon, a személyi szám segítségével igazolást kapunk. Azok, akik vállalják, hogy maguk töltik ki az íveket egy nap szabadnapot kapnak munkahelyeiken.

Most első alkalommal magyar nyelven is kitölthető a kérdőív.

Azokat, akiknek nem sikerült kitölteniük a kérdőíveket elektronikus formátumban, május 16-tól kezdődően a hagyományos módszerrel fogják összeírni a kérdezőbiztosok. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR