2017. június 15

Lemondtak a Sorin Grindeanu vezette kabinet miniszterei
A Sorin Grindeanu kormányfő vezette kabinet miniszterei csütörtök délelőtt benyújtották és beiktatták lemondásaikat a kormány főtitkárságán. Tudorel Toader igazságügyi miniszter kijelentette, hogy lemondásával szolidaritást vállal a PSD-ALDE kormánykoalició többi minisztereivel, akik ugyanigy jártak el még szerda este. Tudorel Toader lemondását – aki nem tagja a Szociáldemokrata Pártnak, PSD – a Facebook közösségi oldalon közölték. Augustin Jianu távközlési miniszter, aki jelenleg külföldön tesz látogatást, e-mail-ben küldi meg lemondását, közölte Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető. A PSD-ALDE kormánykoalició szerdán megvonta politikai támogatását Sorin Grindeanu kormányfőtől és kabinetjétől, és ennek nyomán a szociáldemokrata miniszterek testületileg lemondtak. Klaus Iohannis államfő szerint a Szociáldemokrata Pártnak és a Demokraták és Liberálisok Szövetségének kell megoldania a kormánykoalició belső válságát. Madalina Dobrovolschi, az Elnöki Hivatal szóvivője sajtókonferenciáján kijelentette, hogy a koalición belül kialakult helyzetért „kimondottan a pártok a felelősök”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.15)
Szászország miniszterelnöke gratulált Sorin Grindeanu kormányfőnek
Sorin Grindeanu kormányfő csütörtökön, a Victoria Palotában fogadta Stanislaw Tillich-et, Szászország miniszterelnökét és Michael Fallon brit védelmi minisztert. Szászország miniszterelnöke gratulált román kollégájának azért, hogy szerda este úgy döntött: nem mond le kormányfői tisztségéről. Sorin Grindeanu a nap folyamán fogadja Wolfgang Buchelet, a Német Gazdaság Keleti Bizottságának elnökét is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.15)
Teodor Melescanu külügyminiszter Sigmar Gabriel német kollégájával találkozott
Románia nagy fontosságot tanusit a Németországgal fenntartott együttműködési kapcsolatok és a közös érdekek uniós szinten való érvényesitése iránt, szolidáris és felelős magatartásra helyezkedve a jelenlegi kihivásokkal szemben, amelyekkel az Európai Unió szembesül, nyilatkozta Teodor Melescanu külügyminiszter Sigmar Gabriel német kollégájával tartott berlini találkozón. Teodor Melescanu külön kiemelte a romániai német kisebbség szerepét a kétoldalú kapcsolatokban, valamint a román kormány által e kisebbségnek nyújtott támogatást  kulturális és nyelvi identitásának megörzése érdekében. A két külügyminiszter elemezte a román-német gazdasági kapcsolatok alakulását is, tekintettel arra, hogy Németország már hosszú évek óta Románia egyik legfontosabb kereskedelmi partnere és beruházója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.15)
Gabriel Les védelmi miniszter Michael Fallon brit kollégájával találkozott
„A román-brit stratégiai partnerség dinamikusan fejlődik és fontos szerepet tölt be a jelenlegi biztonsági körülmények között, illetve az országaink körüli kihivások kezelésében”, deklarálta Gabriel Les román védelmi miniszter Mchael Fallon brit kollégájával tartott megbeszélések után. A román miniszter kihangsúlyozta a brit fegyveres erők – légi-, szárazföldi- és tengeri erők – romániai jelenlétének fontosságát. Michael Fallon brit védelmi miniszter ismételten megerősitette Nagy-Britannia határozott elkötelezettségét, amelyet Európa biztonságáért és védelmezéséért vállalt. A felek közötti megbeszélés a NATO agendájában szereplő témákra összpontosult, elsősorban a májusi csúcstalálkozón elfogadott döntések gyakorlatba ültetésére és a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek június végére tervezett összejövetele előkészitésére. A brit védelmi minisztert Klaus Iohannis államő is fogadta és találkozott Sorin Grindeanu miniszterelnökkel is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.15)
Energetikai problémákkal foglalkozó bukaresti csúcstalálkozó
A romániai energiaipar legbefolyásosabb döntő tényezői találkoztak csütörtökön, a Bukarest közelében található Stirbey Palotában, hogy megvitassák a hazai, az európai és a korporativ energetikai stratégiákat. Iulian Harpa szakértő, a csúcstalálkozó egyik szervezője kihangsúlyozta, hogy az energiapiac az infrastruktúra fejlesztésére összpontosit, s e fejezetben Románia nem jeleskedik. A szakember szerint a jó minőségű softok alkalmazása révén rendeződhet e helyzet Romániában is. Mint hozzáfűzte az utóbbi időben elkövetett kibertámadások kihatottak az energiapiacra is, akárcsak az energiaügyi magántársaságokra. Benedikt Klauser, az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságának képviselője a találkozón kijelentette, hogy az EU Energia-irányelve támogatja a tagországokat a megújuló energiaforrások felhasználásában, amely hozzájárul a kiadások csökkentéséhez, munkahelyek teremtéséhez és a levegő szennyezésének a csökkentéséhez. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.15)