2024. május 15.

Románia az első helyen áll az EU-ban, ami a fiatalok európai parlamenti választásokon való részvételi szándékát illeti

Románia az első helyen áll az Európai Unióban a fiatalok európai parlamenti választásokon való részvételi szándékát tekintve, derült ki az Európai Bizottság felméréséből, mely szerint a megkérdezett román fiatalok 78%-a azt válaszolta, hogy elmegy szavazni. Ez a legmagasabb arány az EU 27 tagországában, miközben az európai átlag 64%. A rangsorban hazánkat Portugália és Belgium követi. Az ellenkező póluson Luxemburg, Lettország és Málta áll, ahol a fiatalok kevesebb mint fele nyílatkozta azt, hogy biztosan urnákhoz járul az európai parlamenti választásokon. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.15)

A Román Nemzeti Bank kormányzója ma ismerteti a negyedéves inflációs jelentést

Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke ma ismerteti a negyedéves inflációs jelentést, mely szerint az infláció tovább csökken, de az eredetileg vártnál lassabb ütemben. Mi több, rövid időn belül ismét emelkedhet és csak az előrejelzési intervallum vége felé, azaz 2026 márciusában csökkenhet. Az infláció alakulását fenyegető fő bizonytalanságok és kockázatok továbbra is a fiskális és bevételi politika irányából fakadnak. Ezek között szerepel a magas költségvetési hiány, a bérdinamika  és a kiadások csökkentésére hívatott további adózási-költségvetési intézkedések. A legfrissebb statisztikák szerint az infláció enyhén mérséklődött, a márciusi 6,61 százalékról 5,9 százalékra csökkent áprilisban. Ezzel összefüggésben a BNR úgy döntött, hogy a tavalytól nem módositott 7%-on tartja a monetáris politikai kamatlábat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.15)

INS-adatok a romániai nettó átlagkeresetről

A márciusi nettó átlagkereset 5185 lej volt, ami 309 lejjel magasabb az előző hónaphoz képest. A legnagyobb fizetésben – több mint 13 ezer lej – a dohánytermékeket gyártók részesültek, derült az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által szerdán közölt adatokból. Ugyanakkor bérnövekedést könyvelhetett el a biztosítás, a pénzügyi közvetítés és a távközlés is. A legalacsonyabb nettó keresetet a ruhagyártásban jegyezték, mintegy 2800 lejt. A költségvetési szektorban az egészségügy, a szociális segély és az oktatás azon területek egyike volt, ahol a nettó átlagkereset egyes jogszabályi rendelkezések alkalmazásának köszönhetően emelkedett. Hasonló volt a helyzet a közigazgatásban is, ahol megkezdődött az idei évre szóló üdülési szelvények kiutalása. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.15)

A Múzeumok és Gyűjtemények Országos Bizottsága szolidaritást vállalt a szakszervezeti tagokkal

A Múzeumok és Gyűjtemények Országos Bizottsága kinyilvánította szolidaritását a kulturális szakszervezetek követeléseivel, és leszögezte, tiszteletben tartja számos romániai múzeum döntését és nem vesz részt a Múzeumok Éjszakájának szombattól vasárnap virradóig tartandó jubileumi rendezvényén. Az eseményt első alkalommal húszévvel ezelőtt szervezték meg Romániában. Az Alfa Kartel szakszervezeti szövetséghez tartozó érdekvédelmi szervezetek bejelentették, hogy május 18-án, szombaton, a Múzeumok Nemzetközi Napján tiltakozást szerveznek a kormány előtt az alacsony bérek miatt. A szakszervezeti tagok 20 százalékos béremelést követelnek. A rendezvény helyszínéül szolgáló romániai területek és a megtekinthető létesitmények listája a noaptaamuzeelor.org hivatalos internetes oldalon található meg. Tavaly a legnagyobb kulturális eseményt több mint 300 000 látogató tekintette meg, a legtöbb részt vevő Jászvásáron, Bukarestben és Nagyszebenben volt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.15)

Az első negyedévben 0,5 százalékkal nőtt a román gazdaság teljesítménye

Az idei első három hónapban 0,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez képest, 2023 ugyanezen időszakához viszonyítva pedig 0,1 százalékos volt a bővülés, derült ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által szerdán nyilvánosságra hozott adatokból. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szintén szerdán közölte, hogy a román gazdaság továbbra is 3,2 százalékos bővülésével számol 2024-ben, a tavaly szeptemberben előrejelzetthez hasonlóan. Ezzel szemben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a tavaly októberi 3,8 százalékról áprilisban 2,8 százalékra módosította a román gazdaság idei növekedésére vonatkozó prognózisát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.15)

A tavaly csaknem 1400 cég szüntette be tevékenységét Vaslui megyében

A tavaly csaknem 1400 cég szüntette be tevékenységét Vaslui megyében, miközben ez év első negyedévében mindössze 300 vállalkozást hoztak létre, ami mintegy tíz százalékkal jelent kevesebbet az elmúlt esztendő azonos időszakához képest. A helyiek az önkormányzati támogatás hiánya, valamint a túl magas adók miatt már nem mernek új gazdasági tevékenységekbe kezdeni, állítják a Vaslui megyei üzletemberek képviselői, akik szerint a fiatal vállalkozókat támogató intézkedések hiánya a fő oka a céget tervező helyiek tétovázásának. A helyi üzletemberek úgy vélik, hogy az új cégek esetében több kedvezményre lenne szükség a városházak részéről. A helyi adók és illetékek fizetése alóli mentesség egy binyos időszakra, mi több, egy ipari park megépitése konkrét intézkedések lennének a fiatal vállalkozók támogatására. Vaslui megyében jelenleg mintegy 55 ezren dolgoznak, de csak valamivel több mint fele vállalt munkát a versenyszférában. A megyében továbbra is a mezőgazdaság a fő tevékenységi terület. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.15)
Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA