2014. október 9

Traian Băsescu államfő felmentette kormányzati tisztségeiből Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt

Traian Băsescu államfő, elnöki rendelettel, felmentette kormányzati tisztségeiből csütörtökön Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét. Kelemen Hunor még augusztus elsején benyújtotta  lemondását a miniszterelnök-helyettesi és kulturális miniszteri tisztségről.Az államfő csütörtöki sajtóértekezletén kijelentette, hogy hiába várt három hónapon át arra, hogy Victor Ponta kormányfő másik tisztségviselőt jelöl Kelemen Hunor helyére. Mivel nem nevezett ki ideiglenes minisztert a kormány tagjai közül, az államfő szerint a kulturális tárca miniszter nélkül maradt. Megjegyeznedő, hogy a koalíciós megállapodás értelmében a kulturális tárca élére az RMDSZ jelölhet minisztert, aki egyúttal miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betölti. Az RMDSZ Biró Rozália szenátort, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnökét javasolta a posztra, de az államfő alkalmatlannak találta a szenátort.

Romániára is kiterjesztette az OTP Bank a középiskolások pénzügyi oktatására irányuló módszertanát

Romániára is kiterjesztette az OTP Bank a középiskolások pénzügyi oktatására irányuló sajátos módszertanát. Az OTP Bank Románia csütörtökön Bukarestben közölte, hogy az OTP Fáy András Alapítvány támogatásával és mintájára létrehozta az Oktatáshoz való Jog elnevezésű romániai alapítványát, amely a magyarországi alapitványhoz hasonlóan a középiskolások pénzügyi kultúráját kívánja fejleszteni. Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a Román Nemzeti Bank, a romániai pénzügyi szervezetek és az iskolák részéről őszinte érdeklődést tapasztaltak a pénzügyi kultúra népszerűsítése iránt, ezért fordultak a magyarországi alapítványhoz, amely nyitott volt arra, hogy Romániába is áthozza az ott  felhalmozódott tudást. Romániában se nem rosszabb, se nem jobb az iskolai pénzügyi oktatás, mint más környező országban – mondta Diósi László, megjegyezve, hogy azt tapasztalták, hogy a romániai diákok többször találkoznak valutával, nyitottabbak más országokra, de a pénzügyi dolgokban járatlanok. A képzés során a diákoknak konkrét, hasznos és logikus ismereteket adnak át.

A munkanélküliség leküzdését előmozditó alapok növelését szorgalmazták

Az európai vezetők milánói csúcstalálkozójukon a fiatalok foglalkoztatásának ösztönzését és e kategória munkanélküliségének leküzdésére hivatott alapok növelését szorgamazták, mondotta François Hollande francia elnök az Európai Unió milánói foglalkoztatási csúcstalálkozóján. E magas szintű rendezvényen Romániát Victor Ponta miniszterelnök és Rovana Plumb munkaügyi miniszter képviselte, akik a foglalkoztatási szint növelését előmozditó konkrét intézkedések gyakorlatba ültetésének fontosságát hangsúlyozták. A konkrét intézkedések között emlitették meg az országos minimálbér szavatolását, az újrainvesztiált jövedelem adómentesitését és a társadalombiztositási hozzájárulás csökkentését.

Traian Băsescu: A kormánynak fel kell készülnie, hogy átvegye a Lukoil Ploieşti-i kőolafinomitóját

Az ügyészség 230 millió eurós kárt okozó pénzmosással és adócsalással gyanúsítja Andrej Bogdanovot, a ploiesti-i Petrotel-Lukoil kőolajfinomító vezérigazgatóját, ezért zár alá helyezte a cég nyersanyag- és árukészletének egy részét. Vlagyimir Nyekraszov, az orosz Lukoil-csoport alelnöke az ügy miatt kilátásba helyezte, hogy bezárják a ploiesti-i finomítót.Traian Băsescu államfő kijelentette, hogy amennyiben „az oroszok úgy döntenek, hogy bezárják a Ploieşti-i kőolajfinomitót, a kormánynak fel kell készülnie arra, hogy átvegye”.Az államfő egyben Románia törvényeienk tiszteletben tartására intette az orosz társaságot.”Ha az orosz cég Romániában akar maradni , akkor be kell tartania a román törvényeket. Románia jogállam, a törvényei mindenkire érvényesek, és  a román igazságszolgáltatásban nem működik a „putyini típusú” nyomásgyakorlás”, hangsúlyozta Traian Băsescu.