2023. május 8.

87 éves a fővárosi Falumúzeum

Mától egy héten át több kiállítás is látogatható lesz a Múzeumi Napok keretében, többek között az „Altiță inge az UNESCO örökségben” és a „Koporsók a Dimitrie Gusti Nemzeti Falumúzeum örökségében” című tárlatok. Fellépnek népi együttesek, énekesek és ismert művészek, népi iparművészek, valamint az ország több részéből érkező közösségek képviselői. (Radio România Actualităţi)

Tájékoztatnak a középiskolai felvételikről

A tanfelügyelőségeknek minden megyében és Bukarestben ki kell függeszteniük a beiskolázási és szakképzési kínálatot és létre kell hozniuk a 8. osztályosok adatbázisát. A következő napokban küldik ki a középiskoláknak a 2023-as felvételi tájékoztató füzeteket. Az idei felvételi újdonsága, hogy az 5-8. osztályosok tanulmányi eredményei már nem számítanak bele a felvételi átlagosztályzatába. Csak a június 19-én kezdődő országos szintfelmérő vizsgán szerzett jegyeket veszik majd figyelembe. A nyolcadikosoknak még egy hónapjuk van az iskolából, számukra a tanítás június 9-én ér véget. (Radio România Actualităţi)

Ezen a héten kezdődnek a kisiskolások országos felmérései

Elsőként a második osztályosok vizsgáznak, akik holnap román nyelvi írásbeli vizsgát tesznek, illetve a nemzeti kisebbségekhez tartozó gyerekek anyanyelvi vizsgát. Szerdán román vagy anyanyelvi olvasáspróba, csütörtökön pedig a matematika teszt következik. Pénteken a nemzeti kisebbségek számára a román nyelv írásbeli és olvasásbeli tesztjét írják ki. Jövő héten a negyedikesek teszik le az országos szintfelmérőt, a hatodikosok pedig május 24-én és 25-én. Ezeknek az országos felméréseknek az eredményeit nem hozzák nyilvánosságra, és nem szerepelnek a katalógusban. (Radio România Actualităţi)

A rendőrség kábítószer-ellenes ügyosztálya három külföldi állampolgárt ért tetten, amikor azok egy kábítószereket tartalmazó csomagot vettek át

A kábítószert az egyik nemrég befejeződött mamaiai fesztiválon akarták eladni, de az átadásra a rendezvény befejezése után került sor. A Spanyolországból küldött csomagban a rendőrök rózsaszín kokaint, ketamint, metiléndioxi-metamfetamin (a köznyelvben extasy nevű) tablettákat és kannabiszt találtak, amelyekből a kereskedők kábítószer-koktélt akartak készíteni. A három személyt 30 napra előzetes letartóztatásba helyezték kábítószer-kereskedelem és illegális használatra szánt kábítószer birtoklása miatt. (Radio România Actualităţi)

Az Európai Beruházási és Projektek Minisztériuma közvitára bocsátotta a lakhatási problémákkal küzdő idősek támogatását célzó pályázati útmutatót

A programra elkülönített költségvetés 80 millió euró. Marcel Boloş miniszter elmondta, hogy a 65 év feletti romániaiak otthoni ápolási szolgáltatásokat vehetnek igénybe, az étkezéstől a higiéniáig, valamint orvosi ellátást és terápiát. A felhívást annak fényében indították el, hogy az idősek számára engedélyezett otthoni ápolási szolgáltatások száma országszerte 259, ebből csak 86 van vidéken. Ugyanakkor az idősek számára engedélyezett idősotthonok száma is elégtelen, 2020-ban 557 lesz – mondta Marcel Boloş. A projekteket az akkreditált szociális szolgáltatók a helyi hatóságokkal együttműködve június 11. és augusztus 10. között nyújthatják be. (Radio România Actualităţi)

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) közel 700 ezer lejes bírságot szabott ki a vasúti szállítással kapcsolatos szabálytalanságok miatt

Az ANPC szerint az ellenőrök higiéniai előírásoknak nem megfelelő körülményeket találtak a vasúti fülkékben, többek között repedezett ablakokat és ajtókat, hiányzó kárpitokat és piszkos függönyöket. Az ANPC biztosai a vonatokon lévő egyes illemhelyeket sem találták megfelelő tisztaságúnak. Megbüntették azokat az állomásokat is, ahol a várótermek falai elszíneződtek és penészfoltok voltak rajtuk, a peron felülete egyenetlen volt, illetve a betonból kiálló betonacélokat is találtak. (Radio România Actualităţi)

 

RADOR – Ervin Székely