2016. január 11

 Klaus Iohannis-Dacian Cioloş találkozó
Klaus Iohannis államfő és Dacian Cioloş miniszterelnök hétfőn megtartotta az év első munkatalálkozóját. A felek egyebek mellett megvitatták a kormány 2016-os prioritásait. A kormányfő tájékoztatta az államfőt múlt heti, németországi útjáról, elsősorban a berlini hivatalosságokkal folytatott megbeszélések konkluzióiról. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.11)
Kerekes Károly RMDSZ-képviselő javaslata az állami gyermeknevelési juttatásra vonatkozóan
Kerekes Károly RMDSZ-képviselő, a munkaügyi és társadalomvédelmi bizottság tagja azt javasolta, hogy az állami gyermekpótlék a gyermekek életkorának függvényében növekedjen. Mint megjegyezte, a gyermeknevelési juttatás jelenleg a gyermek két éves koráig 200 lej, miután 84 lejre csökken. A képiselő szerint az összegnek épp, hogy növekednie kellene, mivel sokkal nagyobbak a 16 vagy a 18 éves gyermekek utáni kiadások. Mi több, Kerekes Károly úgy véli, olyan körülmények között, hogy Románia lakóssága folyamatosan csökken, módositani kell a pénzügyi törvénykönyvet a szülők jövedelmi adójának esetleges enyhitése céljából. E javaslatokat megvitatják az RMDSZ parlamenti frakciójában is, fűzte hozzá a képviselő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.11)
Egyre inkább csökken Románia lakossága
Az Országos Statisztikai Intézet által hétfőn közölt adatok szerint folyamatosan apad Románia lakóssága: egyik hónapról a másikra csökken az új szülöttek száma, miközben növekszik a halálozások száma. Az elmúlt év novemberében 3.000 gyermekkel kevesebb született, mint októberben, a halálozások száma pedig 520-al volt magasabb. Az elemezett időszakban Románia népességének gyarapodása negativ volt, az ország lakóssága több mint 7.200 személlyel csökkent. Tudor Andrei, a Statisztikai Intézet igazgatója azt ajánlja a politikusoknak, hogy forditsanak nagyobb figyelmet az aggasztó demográfiai tendenciára és kövessék a Franciaország által e téren hozott intézkedéseket. Franciorászág azon kevés európai országok egyike, amely pozitiv természetes szaporulatot jegyzett. A satisztikai adatok szerint egyre kevesebben kötnek házasságot és a családok által vállalt gyermekek száma is drasztikusan csökken, ellenben megdöbbentően sokan válnak el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.11)
A Versenytanács megbírságolta az állami Hidroelectricát
A Versenytanács összesen 37 millió euró értékű pénzbirságot rótt ki a Hirdoelectrica állami vállalatra és tíz magáncégre, mivel a villamosenergia-piacon preferenciális szerződéseket kötöttek egymással. Az ellenörző intézet képviselői közleményükben megjegyzik, hogy a kivizsgálásokat még 2012-ben megkezdték. A 2003 és 2012 között megkötött szerződések elnehezitették a villamosenergia-piac fejlődését az árampiaci liberalizáció időszakában. A Hidroelecrótrica elismerte a  megállapitott tényeket és ennek nyomán a Versenytanács  mintegy 4,5 millió euróra csökkentette a kirótt bűntetést. A legnagyobb szankcióval a svájci Energy Financing Teamet sújtották, amelynek csaknem 16 millió eurót kell fizetnie.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.11)
A külkereskedelmi mérleg hiánya 5%-al csökkent a tavaly novemberben
Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint a külkereskedelmi mérleg hiánya mintegy 5%-al csökkent tavaly novemberben az előző hónaphoz képest, de az elmúlt esztendő első 11 hónapjában az adatok növekvő tendenciát mutatnak 2014 azonos időszakához viszonyitva: a vizsgált időszakban a kivitel volumene több mint 4%-al, mig az import mintegy 7%-al növekedett. Novemberben a külkereskedelmi mérleg hiánya 784 millió euró volt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.11)