2023. september 6.

Megerősítette a védelmi miniszter: orosz dróndarabokat találtak román területen
Angel Tîlvăr védelmi miniszter megerősítette, hogy román területen, a Tulcea megyei Plauru faluban találtak orosz dróndarabokat. Eddig a miniszterelnök és az államfő is cáfolta a becsapódást. Korábban a GeoConfirmed nevű Twitter-blogon (amely elsősorban az ukrajnai háborúban készült felvételek lokalizációjával, ellenőrzésével foglalkozik) csapata több, különböző pontokból végzett vizsgálata kimutatta, hogy valóban egy orosz Sahed-136 drón csapódott be Románia területén. A szakértők vizsgálatából kiderült az is, hogy a drón valószínűleg az ukrán légvédelem eltalálta, így téveszthette el a célpontját, és csapódott irányíthatatlanul román területre. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.06)
Hazahozták crevediai robbanás egyik külföldön kezelt sérültjét
Hazahozták a szerdára virradó éjszaka a crevediai LPG-állomásnál augusztus 26-án történt robbanás egyik külföldön kezelt sérültjét – tájékoztatott a kormány. A kabinet közleménye értelmében egy 28 éves bukaresti tűzoltóról van szó, akit Ausztriában, a grazi egyetemi kórházban kezeltek. „Nagy örömünkre egészségi állapota jó, rövidesen visszatérhet a normális élethez” – idézte a közlemény Marcel Ciolacu miniszterelnököt. A kormányfő szerint „jó híreik”  vannak az Ausztriában kezelt másik két betegről is. Jelenleg a robbanás 11 égési sérültjét kezelik külföldi kórházakban, közülük kettőt Belgiumban, kettőt Olaszországban, kettőt Ausztriában, négyet Németországban, egyet Norvégiában. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.06)
Költségvetési hiány: rugalmasságot kért Brüsszeltől a gazdasági miniszter
Rugalmasságot kért a román gazdasági miniszter az Európai Bizottságtól (EB) a román államháztartási hiányról szóló egyeztetések kapcsán az EB alelnökével és kereskedelemért felelős biztosával, Valdis Dombrovskisszal folytatott megbeszélésén. Ştefan Radu Oprea gazdaságért, vállalkozásokért és idegenforgalomért felelős miniszter hétfőn és kedden munkalátogatást tett Brüsszelbe, ahol Valdis Dombrovskisszal is tárgyalt. A szaktárca Facebook-oldalán közzétett tájékoztatás szerint a megbeszélés középpontjában az Ukrajnával fenntartott kereskedelmi kapcsolatok és a gabonakereskedelemmel kapcsolatos intézkedések álltak. Szó volt továbbá a román termelők támogatására irányuló intézkedések szükségességéről és a Moldovai Köztársaság támogatásának fontosságáról az ukrajnai háború negatív gazdasági hatásainak enyhítése érdekében. Az európai biztos köszönetet mondott Romániának erőfeszítéseiért, és méltányolta az együttműködést a szolidaritási folyosókon szállított ukrán gabona tranzitjának javítása érdekében. A román miniszter hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború előidézte közvetlen és közvetett kiadások Románia költségvetését is megterhelték, ezért rugalmasságot kért az EB-től a deficitről szóló tárgyalások vonatkozásában. A közlemény szerint Ştefan-Radu Oprea végezetül megköszönte az Európai Bizottságnak, hogy támogatja Románia schengeni csatlakozását. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.06)
Határrendészet: mintegy 115 ezer személy érkezett kedden Romániába, köztük 11 ezer ukrán állampolgár
Mintegy 269 200 román és külföldi állampolgár lépte át Románia államhatárát kedden a be- és kilépőoldalon, több mint 70 700 járművel – tájékoztatott szerdán a határrendészet.A belépőoldalon 114 580 személy jelentkezett ellenőrzésre, köztük 11 027 ukrán állampolgár. 2022. február 10-e óta 5 927 054 ukrán állampolgár érkezett Romániába. Az elmúlt 24 órában 64 törvényszegést állapítottak meg a határrendészek, ebből 31 bűncselekmény, 33 szabálysértés volt. Összesen 13 700 lejre szabtak ki bírságokat, és megközelítőleg 666 100 lej értékben koboztak el javakat a hatóságok. Kedden nem engedtek be az országba 24 külföldi állampolgárt, mert nem tettek eleget a belépési feltételeknek, 14 román állampolgárt pedig a törvényi előírásokra hivatkozva, különböző okokból nem engedtek ki Romániából. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

Agentia de presa RADOR- Andrei Demeny