2022. december 9.

Németország csalódottságának adott hangot a szavazás miatt, amely ismételten kizárta Romániát és Bulgáriát a schengeni csatlakozásból

Több európai állam nagy csalódottságának adott hangot a szavazás miatt, amely ismét kizárta Romániát és Bulgáriát a schengeni csatlakozásból. Fernando Markaska spanyol belügyminiszter csalódottan nyilatkozott Ausztria és Hollandia döntéséről, kihangsúlyozva, hogy Európa veszít emiatt, míg Matteo Salvini olasz belügyminiszter „szomorúnak” minősítette a vétót. Annalena Baerbock német szövetségi külügyminiszter keményen bírálta Ausztriát, úgy értékelve, hogy ami történt, az európai politika és geopolitika szempontjából több mint helytelen. A környezetvédő politikus minden döntéshozónak azt javasolta, hogy gondolják át, valóban helyes-e a meghozott döntés. Baerbock leszögezte, hogy a német kormány és ő maga az utolsó pillanatig küzdött azért, hogy Bulgária és különösen Románia bekerüljön a schengeni övezetbe. „Újabb lépést tehettünk volna Európa elmélyítése felé ennek a nagyon nehéz, hogy ne mondjam brutális európai évnek a végén. Az eredmény azonban más volt”, fűzte hozzá a szövetségi külügyminiszter. Annalena Baerbock nem az egyetlen miniszter a szövetségi kabinetben, aki a schengeni övezet három országgal – Horvátország, Románia és Bulgária – való bővítése mellett foglalt állást. Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter az Európai Unió gyengeségének minősítette a brüsszeli döntést. „Voltak kritériumok, amelyeknek a három országnak meg kellett felelnie. Mind a három ország teljesítette a követelményeket. A logikus az lett volna, ha teljes jogú schengeni tagságot kapnak”, mondotta Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter, a Német Szociáldemokrata Párt tagja. Olaf Scholz német kancellár szintén Románia és Bulgária schengeni övezetbe való felvétele mellett szállt síkra. Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa meggyőződött afelöl, hogy Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozását a jelenlegi, 2024-ig tartó mandátuma alatt meg fogja szerezni , és megígérte, hogy ezt prioritásként kezeli.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.09)

Románia ausztriai nagykövetét konzultációra hívták az országba

A román külügyinisztérium tájékoztatása szerint, tekintettel arra, hogy Ausztria csütörtökön nem szavazta meg Románia schengeni csatlakozásáról szóló döntést az Igazságügyi és Belügyi Tanács ülésén, Bogdan Aurescu külügyminiszter utasítására Emil Hurezeanut, Románia ausztriai rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét konzultációra hívták az országba. A diplomáciai gyakorlat szerint a román fél döntése olyan politikai gesztus, amely hangsúlyozza Románia álláspontját, mely határozottan nem ért egyet Ausztria magatartásával és jelzi az osztrák állammal fenntartott kapcsolatok jelenlegi szintjének csökkentésére irányuló döntést.(RADOR HIRÜGYNÖKSÁG 12.09)

A Román-Német Kereskedelmi és Iparkamara csalódottan fogadta Ausztria szavazását

Csalódott a Román-Német Kereskedelmi és Iparkamara amiatt, hogy Ausztria Románia schengeni övezetbe való felvétele ellen szavazott, tekintettel arra, hogy országunk minden csatlakozási kritériumot teljesített.Az Európai Unió államainak egységet kell tanusitaniuk, különösen az ukrajnai háború és más globális szintű kihívások közepette, hangsúlyozták a német üzletemberek képviselői. Az európai áruszállítási útvonalakat átalakító Oroszországgal való konfliktus már eddig is jelentős áremelkedésekhez vezetett és ezzel összefüggésben az áruk szabad mozgása jelentős gazdasági előnyökkel járt volna a fuvarozók és általában az üzleti környezet számára, jegyzi meg a Román-Német Kereskedelmi és Iparkamara.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.09)

Az AUR hivatalos állásfoglalást kért a kormánytól az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsában Hollandia által leadott szavazat miatt

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) hivatalos állásfoglalást kért a kormánytól az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsában Hollandia által leadott szavazat miatt. Csütörtöki sajtóközleményében az AUR kihangsúlyozta, hogy Románia csatlakozását állítólag támogató, de Bulgária jelöltségét elutasító holland képviselő paradox és logikátlan gesztusa, (Bulgária nélkül hazánk felvétele lehetetlen volt), azt bizonyítja, hogy a szavazás mögötti játszmák sokban különböztek a nyilvánosság előtt tálalt imázshoz képest. „Haszontalan és szégyenteljes”, hogy a román állam „szolgalelkű és képmutató” imázsjátékot folytat, és figyelmen kívül hagyja néhány, „az Európai Unión belüli indulatos ellenfél egyértelmű jelzését”, véli az AUR. (RADORE HIRÜGYNÖKSÉG – 12.09)

Hétfőn kezdődik a háztartási gépek roncsprogramjának második szakasza

A Környezetvédelmi Alap adminisztrációjának közlése szerint hétfőn kezdődik a háztartási gépek roncsprogramjának második szakasza. Ebben a szakaszban laptopokra és táblagépekre szóló utalványokat bocsátanak ki, tízmillió lej összköltségvetésen belül. Az utalványok kiállítása és kiválasztása hétfő délelőtt 10:00 órától december 16-ig, péntek éjfélig, illetve a keret kimerüléséig történik. Az utalvány értéke laptop esetében 500 lej, mig táblagépre vonatkozóan 300 lej. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.09)

Rozália Gănciulescu