2024. május 17.

Hátrányos helyzetű családokat támogatnak

A kormány tegnapi ülésén jóváhagyta 1,3 millió lej értékű gyorssegély nyújtását több mint 300 rászoruló család és egyedülálló személy támogatására. Nekik megrongálódott a lakásuk, vagy olyan helyzetbe kerültek, amely növelheti a társadalmi kirekesztés kockázatát.

A végrehajtó testület jóváhagyta az emberkereskedelem elleni küzdelem nemzeti stratégiáját is, amelynek értelmében a hatóságok célja, hogy 2028 végére Romániában is legyen egy országos rendszer a jelenség elleni küzdelemre. A stratégia négy alapvető emberkereskedelem-ellenes pillérre épül: megelőzés, büntetés, védelem és partnerség, az újdonság pedig egy olyan integrált kormányzati mechanizmus bevezetése, amely az emberkereskedelem áldozatainak védelmére és támogatására fordítja a szükséges pénzt. (Radio România Actualităţi)

Felnőttképzéssel enyhítene a kormány a munkaerőhiányon

Simona Bucura Oprescu munkaügyi miniszter bejelentette, hogy az elkövetkező időszakban két szakképzési projektet indítanak el, mivel minden tevékenységi ágazatban, de különösen az iparban egyre nagyobb szükség van munkaerőre.

Mindkét program, a FORMACTIV és a START célja, hogy pénzügyi támogatást nyújtson azoknak a munkaadóknak, akik tanulószerződést kötnek a munkanélküliekkel – közölte a miniszter egy közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Simona Bucura Oprescu azt is elmondta, hogy a minisztérium a fiatalok munkaerő-piaci integrációját is támogatja. Az összesen 86 millió euró értékű projekteket az Európai Szociális Alapból finanszírozzák, és a Nemzeti Foglalkoztatási Ügynökségen keresztül valósítják meg. (Radio România Actualităţi)

Sűrítik a vonatjáratokat az idegenforgalmi idényben

Az Országos Vasúttársaság (CFR) „Trenurile Soarelui” (A Nap vonatai) elnevezésű nyári közlekedési programja június 14-15-én este kezdődik és szeptember 8-ig tart.

A turisták naponta 30 vonatot vehetnek igénybe, amelyek az ország minden részéből közvetlen összeköttetést biztosítanak a fekete-tengeri üdülőhelyekre és a Duna-deltába. A vonatok a Bukarest Északi Pályaudvar – Konstanca útvonalon egy-két óránként közlekednek majd, és az utazás átlagosan 2 óra 20 percet vesz igénybe.

A CFR személyszállító részlege ugyanakkor felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy a menettérti jegyek vásárlásakor vagy elővételben többféle kedvezményt is igénybe vehetnek. A tanulók ingyenes utazást, a diákok pedig 90%-os kedvezményt élveznek, ha másodosztályú kocsikban utaznak. (Radio România Actualităţi)

A Bírák Tanácsának plénuma fogja kijelölni azokat az ügyészeket, akik a magisztrátusokat (bírákat és ügyészeket) érintő ügyekben a vádemelést végzik.

Az erről szóló törvénytervezetet tegnap fogadta el a kormány, és ezt követően a parlament elé terjesztik. Az intézkedésre azért van szükség, mert az Igazságügyi Bűnüldözési Szekció megszüntetése után Romániában valójában csak 32 ügyész van, aki ilyen ügyekben eljárhat, és további 27 állás betöltetlen – állítja az igazságügyi minisztérium. Tavaly közel 6700, bírák által elkövetett bűncselekményt érintő ügyet vizsgáltak ki, és az idei év elején még mindig csaknem a fele volt folyamatban. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin