2019. augusztus 28

A parlament rendkívüli ülésszakának mai napirendje

Igazságügyi és gazdasági kérdések szerepelnek a Képviselőház plénumának mai ülésén. Amint arról Cătălin Purcaru, a közszolgálati rádió riportere beszámolt, várható, hogy a honatyák visszautasítják az amnesztiára és közkegyelemre vonatkozó törvénytervezetet. Ezt a jogszabálytervezetet még 2017-ben nyújtotta be Florin Iordache volt igazságügy-miniszter. A törvénytervezet – amelyet a Szenátus hallgatólagosan elfogadott – közkegyelemben részesítené azokat akik olyan bűncselekményeket követtek el, amelyek esetében a kiszabható büntetés felső határa 5 év szabadságvesztés.

A Tisztelt Ház napirendjén szerepel még az úgynevezett kompenzációs fellebbezés törvényének a visszautasítása (e a jogszabály alapján csökkenthetők a büntetési tételek abban az esetben, ha büntetését vagy annak egy részét az elítélt nem megfelelő börtönviszonyok között töltötte le), továbbá ugyancsak dönthet a törvényhozás a 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletről, amellyel bevezették az úgynevezett „kapzsisági adót” (ennek lényege, hogy pót-illetékkel sújtják azokat a bankokat, amelyek magas kamatot állapítanak meg). E két utóbbi esetben azonban a Képviselőház plénumának nem áll rendelkezésére a szakbizottságok jelentése, ugyanis a jogi és pénzügyi szakbizottságok tegnap elnapolták a döntést a két jogszabály-tervezetről. (Radio România Actualităţi)

A kormány több jogszabályt is elfogadott az elnökválasztás lebonyolításának tárgyában

Ezt Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony jelentette be tegnap. A szóban forgó jogszabályok a választási előkészületek ütemtervére, a szükséges pénzforrások biztosítására, illetve más szervezési jellegű kérdésekre vonatkoznak. (Rador Hírügynökség)

Ramona Mănescu kilépett a Liberális Demokraták Szövetségéből (ALDE)

Ezt ma az ALDE vezetősége sajtóközleményben tudatta a nyilvánossággal. A politikus azt követően döntött így, hogy felbomlott a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az ALDE közötti koalíció, s ennek nyomán az ALDE által jelölt miniszterek lemondanak a kormányban betöltött tisztségeikről. Ennek kapcsán Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke úgy nyilatkozott, hogy azokat a minisztereket, akik nem adják be a lemondásukat, kizárják a pártból. Mint ismeretes Ramona Mănescu jelenleg külügyminiszter és közölte, hogy nem kíván lemondani a diplomácia vezetéséről. (Radio România Actualităţi)

18 milliárd lej az államháztartás hiánya

Mint ismeretes az államháztartás magába foglalja az állami költségvetést, valamint a nyugdíjakra és a munkanélküli segélyekre fordított költségvetést. A szóban forgó deficit a bruttó nemzeti össztermék 1,76%-a, s ez 53%-al nagyobb, mint volt a tavalyi év hasonló időszakában, miközben a személyi költségek részaránya 21,5%-al nőtt. A Pénzügyminisztérium honlapján közölt adatok szerint 2018 első hét hónapjában a költségvetési hiány 11,9 milliárd lej volt, ugyanakkor az államháztartás bevétele 180 milliárd lej volt, ami 12%-al nagyobb a jelenleginél. A beruházási költségek összértéke 15 milliárd lej volt, ami 4,9 milliárddal több, mint volt a tavalyi év hasonló időszakában. (Rador Hírügynökség)

Megduplázták a kórházak számára kiróható büntetések összegét

Az erről szóló kormányhatározatot az Egészségügyi Minisztérium javaslatára tegnap fogadta el a kormány. A szóban forgó jogszabály a fertőtlenítésre vonatkozó eljárásokkal kapcsolatos kihágásokat, valamint a biocidok kezelését szabályozó előírások megszegését sújtja megkétszerezett büntetésekkel. Ennek értelmében a természetes személyek 3000, míg a jogi személyek akár 30.000 lejes büntetéseket is fizethetnek. Azon a természetes személyeknek, akiknek a mulasztása miatt nem sikerült megfékezni a járványokat 2000 és 6000 lej közötti büntetést kell fizetniük. Az egészségügyi intézmények esetében ez az összeg 7000-től 10.000 lejig terjedhet. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador