Comisia comună pentru elaborarea Codului electoral se va reuni la parlament miercuri, 14 ianuarie

Comisia comună pentru elaborarea Codului electoral se va reuni mâine la parlament, sub conducerea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Solicitarea de convocare a acestei comisii înainte de sesiunea din februarie a venit din partea opoziţiei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cel care conduce comisia, susţine că modernizarea legislaţiei electorale reprezintă o prioritate pentru sesiunea parlamentară care începe în februarie. Social democratul consideră că România are nevoie de o legislaţie corectă şi adaptată noilor realităţi sociale, legislaţie care să le permită tuturor cetăţenilor să-şi exercite fără probleme de ordin tehnic dreptul fundamental de a vota. În comunicatul difuzat săptămâna trecută, Valeriu Zgonea preciza că modernizarea legislaţiei electorale a devenit o necesitate şi lansa un apel către toate partidele reprezentate în parlament să sprijine acest demers.

Solicitarea de convocare în regim de urgenţă a acestei comisii parlamentare a venit din partea opoziţiei, care spunea că a depus la parlament un proiect pe această temă încă din luna martie a anului trecut. Vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, deputat şi membru al Comisiei de Cod electoral, declara recent, pentru postul nostru de radio, că liberalii vor prezenta în cadrul comisiei mai multe propuneri de modificare a legislaţiei în domeniu. Introducerea unui sistem mixt pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, concomitent cu o reducere substanţială a numărului de parlamentari, sau alegerea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene în două tururi de scrutin sunt doar câteva dintre propunerile liberalilor. Mihai Voicu mai spunea că, în cazul în care se doreşte ca prevederile noii legislaţii electorale să se aplice la alegerile din 2016, este necesar ca acestea să fie adoptate până în luna mai a acestui an.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 ianuarie