Manifestări de Ziua Unirii Principatelor Române

Astăzi este Ziua Unirii Principatelor Române. Mica Unire – aşa cum este cunoscut momentul de la 1859 în istorie – va fi marcată în toată ţara, prin ceremonii religioase şi militare, depuneri de coroane sau spectacole. La cele peste 60 de manifestări sunt aşteptaţi în jur de 50.000 de oameni şi, ca în fiecare an, centrul evenimentelor va fi Iaşiul, unde sunt aşteptaţi inclusiv preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta.


Împlinirea a 156 de ani de la Unirea Ţării Româneşti cu Moldova va fi marcată în multe dintre oraşele României

Împlinirea a 156 de ani de la Unirea Ţării Româneşti cu Moldova va fi marcată astăzi în multe dintre oraşele României. La Iaşi, mii de români sunt aşteptaţi să celebreze Unirea Principatelor, eveniment istoric petrecut la 24 ianuarie 1859 şi care a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului naţional unitar român. La manifestările programate în capitala fostului Principat al Moldovei de la acea vreme vor asista şi înalţi demnitari ai ţării.
Manifestările prilejuite de marcarea a 156 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române încep astăzi, la Iaşi, la ora 9:00, cu un moment folcloric intitulat „Noi suntem români”. În Piaţa Unirii, locul desfăşurării evenimentelor, sosirea oficialităţior centrale este programată a avea loc la ora 10:00. Şi-au anunţat prezenţa preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, numeroşi membri ai Guvernului, preşedinţii partidelor parlamentare, dar şi primarii din Chişinău şi Cernăuţi. Ziua de 24 ianuarie a fost declarată sărbătoare naţională şi în acest an pentru prima dată ea va fi marcată recunoscându-se astfel rolul esenţial al Iaşiului la înfăptuirea Unirii de la 1859. În programul evenimentelor este înscrisă şi o participare a oficialităţilor centrale la Slujba de Pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, moment care se va desfăşura la mormântul acestuia de la Biserica Trei Ierarhi. După ora 12:00, pe Strada Lăpuşneanu va avea loc tradiţionala masă populară – 5 mii de porţii de fasole cu cârnaţi. La ora 18:00 este programată retragerea cu torţe pe traseul Piaţa Unirii – Palatul Culturii, iar la ora 18:30 va fi arborat Drapelul Românei pe Compexul Palas. La manifestările de la Iaşi participă 550 de militari din garnizoanele Iaşi, Bucureşti şi Câmpulung Moldovenesc, precum şi ostaşi din Asociaţia „Tradiţii Militare”. Un ultim amănunt: la manifestările de la Iaşi liberalii au anunţat că, în semn de protest, vor purta bandorele alb cu verde. Astfel, ei vor să arate că sprijină proiectul Autostrăzii Iaşi-Târgu-Mureş şi că nu sunt de acord cu varianta social-democrată, care prevede ca porţiunea din munţi să fie construită întâi ca un drum expres şi ulteror să fie lărgită şi transformată în autostradă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 ianuarie)


Ziua Unirii Principatelor este sărbătoritã şi în capitală

Ziua Unirii Principatelor este sărbătoritã şi în capitală, unde domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliţii Nifon al Ţãrii Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei vor fi pomeniţi la Sfânta Liturghie, oficiată, astăzi, în Catedrala Patriarhalã. De asemenea, membrii Platformei Unioniste „Acţiunea 2012” vor desfãşura un steag tricolor imens peste râul Dâmboviţa. Corespondenţii noştri din ţară ne-au relatat cã manifestãri religioase şi militare dedicate Unirii vor avea loc şi la Focşani, Brăila, Arad, Sibiu sau Sfântu Gheorghe, iar, pentru ca aceste evenimente să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat 5.300 de poliţişti, 1.500 de jandarmi şi 500 de pompieri. Potrivit colegilor de la Radio Chişinãu, aniversarea a 156 de ani de la Unirea Principatelor este sărbătorită şi în capitala Republicii Moldova, unde Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” va organiza spectacolul  „Hai sã dăm mână cu mână”, dupã care renumiţi istorici vor vorbi despre semnificaţia actului Unirii Principatelor în spaţiul basarabean.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 ianuarie)


La Focşani au loc manifestări dedicate împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor

La Focşani au loc manifestări dedicate împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor. Evenimentele încep de la ora 15:00 cu un concert de muzică militară. La ora 16:00, în Focşani va răsuna Imnul Europei, pentru ca ulterior oficialităţile prezente la manifestări să primească salutul Gărzii de Onoare. Mai apoi, Paula Seling va intona Imnul Naţional al României, iar după alocuţiunile autorităţilor prezente Veta Biriş va interperta Hora Unirii, în care de obicei se prind mii de oameni prezenţi în cea mai mare piaţă a Vrancei. Marcarea celor 156 de ani de la Mica Unire se încheie cu un concert de muzică populară al Vetei Biriş, urmat de retragerea cu torţe.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 ianuarie)