FMI şi BM şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu iniţiativa din Parlamentul României, privind legea insolvenţei persoanelor fizice

Deputaţii din Comisia juridică vor discuta, astăzi, pe fond, proiectul PSD privind legea insolvenţei persoanelor fizice, după ce au analizat, ieri, punctele de vedere exprimate de instituţiile de specialitate. Astfel, datornicii şi-ar putea declara falimentul personal, ceea ce ar însemna că executările silite se suspendă, iar pe durata insolvenţei nu se acumulează dobânzi penalizatoare. Persoana intrată în faliment va raporta cheltuielile personale unui administrator judiciar, care are drept de veto în privinţa utilizării veniturilor. Politicienii susţin că adoptarea cât mai rapidă a acestui act normativ, considerând că incapacitatea tot mai multor cetăţeni de a-şi achita creditele la bănci, ar putea deveni o problemă socială. FMI, care soseşte astăzi, la Bucureşti, pentru a treia revizuire a acordului stand-by cu România, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu legea falimentului personal. Fondul le-a trimis deputaţilor o scrisoare în care precizează că fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea părţilor interesate o astfel de lege poate avea influenţa negative asupra pieţei financiare.

Cel mai probabil, de pe agenda discuţiilor nu vor lipsi teme cu ar fi: stabilirea unui calendar revizuit al listărilor la bursă pentru companiile de stat, stadiul procesului de privatizare, conţinutul unui cod fiscal ce se doreşte a rămâne nemodificat în următorii cinci ani, dar şi impactul asupra sectorului financiar şi asupra politicii BNR, al aprecierii francului eleveţian şi al deciziei Băncii Centrale Europene de a demara un amplu program de relaxare monetară. De altfel, conform unui document publicat în presă, FMI şi BM şi-ar fi exprimat îngrijorarea în legătură cu actualele iniţiative legislative din parlament, privind convertirea creditelor din valută în lei la cursul de schimb de la momentul acordării împrumuturilor, apreciind că o astfel de măsură ar putea reprezenta un risc la adresa scopului autorităţilor de a întâri stabilitatea sistemului financiar. În aceeaşi scrisoare, reprezentanţii finanţatorilor internaţionali arată că în cazul legislaţiei privind insolvenţa persoanelor fizice, discutată în aceste zile în parlament, este nevoie de un studiu de impact, de consultare a tuturor părţilor interesate şi de crearea suportului instituţional prealabil, dar şi de folosirea experienţei din alte state ale UE unde au fost adoptate recent acte normative similare.

Şi Consiliul Superior al Magistraturii precizează, într-un comunicat, că este nevoie de un studiu de impact înainte de elaborarea legii privind insolvenţa persoanelor fizice pentru a stabili care sunt instanţele care vor prelua aceste cauze.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 ianuarie