Avertisment al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, privind creditele în valută

Rata anuală a inflaţiei a scăzut semnificativ la 11,23% în aprilie, de la aproape 15 în martie. Aceasta nu însemnă însă că produsele şi serviciile nu au continuat să se scumpească, însă creşterile de preţuri şi tarife au fost mai mici. Sunt şi produse care s-au ieftinit din martie pînă în aprilie; uleiul este un exemplu, potrivit datelor publicate astăzi de INS. Iar tendinţa de scădere a inflaţiei se va menţine, a confirmat, tot astăzi Banca Naţională.

Guvernatorul Mugur Isărescu a venit şi cu un avertisment pentru cei care au, sau vor să facă credite în valută: Dobânzile pentru euro şi dolari vor mai creşte. Iulian Olescu are detalii.

Reporter: Banca Națională a României prognozează o inflație de 7,1% la finalul acestui an, față de șapte procente anterior, și își menține estimarea pentru finele anului viitor la 4,2%. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că, probabil, dacă ar fi fost incluse și datele comunicate astăzi de Institutul Național de Statistică, prognoza Băncii Centrale pentru 2023 ar fi rămas la șapte procente.

Mugur Isărescu: Sunt legate mai ales de o perspectivă mai bună față de februarie privind activitatea economică și pentru că lumea nu mai vede chiar așa o recesiune inevitabilă, bineînțeles că vede și presiuni mai ridicate la nivelul inflației. Asta, pe de altă parte, înseamnă că probabil, din declarațiile Băncii Centrale Europene sau ale Fed-ului, aceste două instituții, ca și Banca Angliei, vor mai crește dobânzile. Este o atenționare pe care trebuie să o fac pentru cei care acum se reped să ia credite în valută, considerând că sunt mult mai ieftine.

Reporter: Mugur Isărescu adaugă că o problemă privind creșterile de prețuri va continua să rămână timp de două luni în zona legumelor și fructelor, producția în acest domeniu fiind afectată de condițiile meteo din Europa, de seceta din Spania și de efectele cutremurelor din Turcia. Pe de altă parte, prognoza privind evoluția inflației va depinde mult de situația de pe piața muncii, inclusiv de revendicările salariale, dar și de evoluțiile externe, în special în ceea ce privește politica de prețuri pentru țiței a țărilor membre OPEC./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 12 mai