Filmul „Aferim” de Radu Jude, selectat în competiţia oficială a Festivalui Internaţional de Film de la Berlin

Aferim_posterFilmul „Aferim” de Radu Jude, selectat în competiţia oficială a prestigiosului Festival Internaţional de Film de la Berlin, are astăzi premiera mondială în capitala Germaniei. Actorul principal al producţiei, Teodor Corban, este nominalizat la premiul de interpretare masculină „Ursul de Argint” pentru care se bate cu nume mari ale filmului mondial, precum Christian Bale sau James Franco. Costi Dumăscu prefaţează acum, în Radiojurnal, proiecţia românească de la Berlin.

Reporter: „Aferim” se desfăşoară în ţara românească a începutului de secolul al XIX-lea. Un zapciu, un fel de poliţist din vremurile noastre, interpretat de Teodor Corban, însoţit de fiul său caută un rob fugar. Producţia nu a fost deloc uşoară. A fost necesar, printre altele, să fie reconstituite interioare, costume, atmosferă de acum două secole – povesteşte regizorul Radu Jude la TVR, iar toate astea costă bani.

Radu Jude: A fost foarte dificil pe lângă finanţările uzuale, adică banii de la Centrul Naţional al Cinematografiei pe care i-am obţinut la concurs, am mai obţinut bani de la Fondul Uniunii Europene, de la Eurimages, tot aşa prin concurs şi din alte câteva locuri în aceeaşi manieră.

Reporter: Cât despre protagonistul filmului, Teodor Corban, acesta mărturiseşte într-un interviu pentru Radio România Iaşi că el a fost cel mai surprins de nominalizarea sa la „Ursul de argint”. La început am crezut că e o glumă- poveteşte actorul.

Teodor Corban: Nu e o glumă, dar e un lucru minunat. Încă nu mi-am revenit, sunt puţin buimac. Pentru mine şi pentru toţi realizatorii filmului deja era un premiu faptul că este selecţionat la Festivalul de la Berlin. Este o lecţie foarte dură, din sute de filme au ajuns foarte puţine, cele mai bune din Europa şi din lume.

Reporter: Lung metrajul „Aferim” de Radu Jude se numără printre cele nouă filme pe care prestigioasa revistă americană „IndieWire” le recomandă la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. „Aferim” vine pe ecranele din România la începutul lunii martie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 februarie