Olanda: Străzi iluminate cu energie provenită de la plante vii

Compania olandeză Plant-e a demarat luna aceasta în oraşul Hembrug un proiect numit “Starry Sky” care foloseşte energie obţinută de la plantele vii. 300 de led-uri aparent obişnuite, dar care folosesc acest tip de energie, au fost montate într-un parc pentru iluminatul aleilor publice.

p2

O a doua instalaţie a fost o balustradă rutieră din apropierea sediului companiei din Wageningen.

p1

Reprezentanţii Plant-e spun că tehnologia se pretează şi pentru alimentarea de hot spot-uri WiFi, încărcătoare mobile şi module electrice pentru acoperişuri.

Directorul Marjolein Helder consideră acest gen de a produce energie este unul revoluţionar, total nepoluant şi intenţionează să implementeze proiecte similare în ţările sărace care au multe zone mlăştinoase unde este cultivat orez, de exemplu şi care pot fi generatoare de energie pe o scară mult mai largă. Folosirea plantelor şi a procesului de fotosinteză pentru obţinerea de energie electrică nu este o idee nouă, dar compania olandeză a reuşit să pună la punct un sistem care nu daunează plantelor.

pp
Marjolein Helder a susţinut o lucrare de master în domeniul tehnologiilor ambientale la Universitatea din Wageningen atunci când a studiat pentru prima dată energia plantelor. Ea a îmbinat activitatea de cercetare cu antreprenoriatul şi aşa s-a născut compania Plant-e.
Ambele proiecte de iluminat public inaugurate luna aceasta în Olanda au la bază plante acvatice care sunt furnizate de serele autohtone. Plantele cresc în nişte containere de plastic conectate la module unde are loc procesul de fotosinteză, în urma căruia lumina solară, aerul şi apa sunt transformate în zaharuri. Plantele folosesc o parte din aceste zaharuri pentru procesul de creştere, dar restul ajunge în sol sub formă de deşeuri organice. Prin descompunerea acestor deşeuri se eliberează protoni şi electroni. O serie de electrozi montaţi în sol preiau această electricitate şi o transportă spre dispozitivele care o folosesc.

Surse: www.awareness-time.com, www.plant-e.com

Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă